HAYB Etiopia Duromina filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
towar niedostępny






Opis
HAYB Etiopia Duromina filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.10.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Jimma,
Oromia, Western Ethiopia |
uprawy |
1900 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
88,5 pkt SCA
|
Opis
Nazwa tej kawy mówi sama za siebie. Mówi ważną rzecz, bo Duromina w języku Afan Ormo oznacza: „poprawiać życie, wzbogacać je” i tak się stało tutaj. Rolnicy w tym regionie mieli wszystko, co powinno owocować kawą najwyższej jakości – bardzo dużą wysokość, żyzne i bogate w składniki mineralne gleby, niezwykle złożone odmiany kawowca i idealną sumę opadów deszczu.
W 2010 roku stu lokalnych plantatorów połączyło siły w ramach kooperatywy, którą nazwali właśnie Duromina, bo chcieli zwyczajnie zmienić życie na lepsze. Brakującym ogniwem była kontrola jakości. Dzięki wsparciu technicznemu, doradztwu biznesowemu i dostępowi do finansowania (w ramach inicjatywy TechnoServe Coffee Initiative), rolnicy nabyli i zainstalowali tzw. mokry młyn, który po raz pierwszy pozwolił im na obróbkę mytą.
Teraz farmerzy z kooperatywy produkują kawy o wyjątkowej jakości, osiągając wyniki nawet na poziomie 90+. Te ulepszenia pomogły Durominie w produkcji kawy wysokiej jakości i zapewnieniu społeczności znacznie lepszych warunków życia. Dwa lata później międzynarodowy panel profesjonalnych sędziów wybrał ich kawę jako najlepszą w Afryce, przyznając spółdzielni główną nagrodę – fajna historia, piękny finał, jeszcze piękniejsza kawka.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Duromina
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/10 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Jimma Zone |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.