HAYB Etiopia Dimtu Tero filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
HAYB Etiopia Dimtu Tero filtr 250g
data palenia |
2023.11.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Guji
|
uprawy |
1850 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86.25 pkt SCA
|
Duża dżemowej słodyczy, przy czym oczywiście urok typowej, świetnej Etiopii i herbaciany charakter - lekkie body i klarowność. Kliknij do koszyka nasz wybór na przelew miesiąca i przekonaj się dlaczego postawiliśmy właśnie na te HAYBOWE ziarna.
Dimtu Tero to klasyk. Ziarna pochodzą z Odo Shakiso – południa kraju, w regionie Oromia, już blisko Kenii. Co charakterystyczne dla kaw etiopskich – wiśnie są mixem kilku odmian, które dominowały na tym terenie na przestrzeni wieków. Lokalne odmiany, takie jak Certo i Wolisho, mieszają się z pradawnymi odmianami kawy, które nadal można spotkać rosnące jako dzikie drzewa. To ewenement na skalę światową!
Właśnie dlatego wśród większości kaw wyróżnia się odmiany botaniczne, natomiast w kawach z Etiopii dominuje najczęściej „Heirloom”.
Słownik bardzo ładnie to tłumaczy: gdy wpisujemy Ethiopian Heirloom, Google odpowiada – etiopskie pamiątki. Niech przypominają o nieśpiesznych porankach i popołudniach!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/11 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | HAYB |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.