HAYB Etiopia Diktu Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
HAYB Etiopia Diktu Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Hambela Wamena, West Guji, Oromia
|
wysokość upraw |
1900 - 2300
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88 pkt SCA
|
Opis kawy
W Etiopii, w odróżnieniu od innych krajów, za jakość ziaren odpowiada kooperatywa, a nie jeden konkretny farmer.
W tym przypadku mamy do czynienia z kawą zebraną od 75 rolników i poddaną obróbce w stacji myjącej, należącej do Abiyot Boru. To ten wielce szanowny gość odpowiedzialny jest za dołożenie wisienki do tortu w postaci nietypowej, beztlenowej obróbki, w ogóle wysuszenia tych ziaren i zadbania, aby całą drogę od farmera do wysyłki z Etiopii przebyły tylko najdojrzalsze wiśnie.
I tak się robi robotę – staranność i doświadczenie przełożyły się pięknie na to, co dostajesz w filiżance – słodkie nektarynki, dużo kwiatów (!!!) przyjemną kwasowość yuzu.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Diktu Anaerobic
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |