HAYB Etiopia Diktu Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 63,90 zł 63.90
ilość szt.
Zyskujesz 63 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Etiopia Diktu Anaerobic filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych

kawa specialilty z nutami jaśminu

kawa speciality z nutami nektarynki

kawa speciality z nutami yuzu

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.10
palarnia
pochodzenie
region
Hambela Wamena, West Guji, Oromia
wysokość upraw
1900 - 2300
odmiana Heirloom
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
88 pkt SCA

Opis kawy

W Etiopii, w odróżnieniu od innych krajów, za jakość ziaren odpowiada kooperatywa, a nie jeden konkretny farmer.

W tym przypadku mamy do czynienia z kawą zebraną od 75 rolników i poddaną obróbce w stacji myjącej, należącej do Abiyot Boru. To ten wielce szanowny gość odpowiedzialny jest za dołożenie wisienki do tortu w postaci nietypowej, beztlenowej obróbki, w ogóle wysuszenia tych ziaren i zadbania, aby całą drogę od farmera do wysyłki z Etiopii przebyły tylko najdojrzalsze wiśnie.

I tak się robi robotę – staranność i doświadczenie przełożyły się pięknie na to, co dostajesz w filiżance – słodkie nektarynki, dużo kwiatów (!!!) przyjemną kwasowość yuzu.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Etiopia Diktu Anaerobic

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka anaerobic
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
Coffee Plant Cascara Hacienda Sonora 180g
44,90 zł 38,90 zł
szt.
Hario Cafe Press Olive Wood 300 ml French Press
Hario Cafe Press Olive Wood 300 ml French Press
428,90 zł 366,90 zł
szt.
MiiR Pourigami Dripper Czarny
MiiR Pourigami Dripper Czarny
164,90 zł 139,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium