HAYB Competition Coffee #004/2022 Kolumbia Jairo Arcila 250g kawa ziarnista speciality do przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 88,90 zł 88.90
ilość szt.
Zyskujesz 88 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Competition Coffee #004/2022: Kolumbia Jairo Arcila filtr 250g

 

kawa speciality z nutami banana

kawa speciality z nutami jabłka

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.08.01
palarnia
pochodzenie
region
Armenia, Quindio
uprawy
1400-1450 m n.p.m.
odmiana Papayo
proces
Carbonic Maceration (Natural)
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
banan
anyż
jabłkowe crumble
ocena
88 pkt SCA

Opis

Odmiana botaniczna Papayo pochodzi z Acevedo w regionie Huila i jest bardzo rzadką mutacją genetyczną. Owoce kawowca są żółte i w kształcie przypominają papaję. Skoro już napisaliśmy, skąd ta nazwa, możesz wyluzować – to nie kolejne kombinowane fermentacje z owockami!

Obróbka polegała najpierw na tlenowej fermentacji wiśni przez 24 godziny, a następnie umieszczeniu ich w foliowych workach, do których pompuje się CO2, żeby pozbyć się całego tlenu – i odbyła się tak zwana maceracja węglowa, dobrze znana winiarzom. Wisienki spędziły tak 50 godzin w temperaturze 24°C, a potem wyciągnięto z nich pestki i wysuszono je.

Jak te wszystkie ceregiele wpłynęły na smak? Ajajajajaj – no jest tu duuuuużo tropikalnych owoców, przyprawowe nuty, ale też słodycz jabłkowego crumble. Jest lepko, gęsto i deserowo.


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Competition Coffee #004/2022: Kolumbia Jairo Arcila

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/08
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Region Quindìo
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia Przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje
Kinto pojemnik na kawę 600g | wybierz kolor
Kinto pojemnik na kawę 600g | wybierz kolor
124,90 zł 99,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium