HAYB Competition Coffee #002/2023 Kolumbia La Colombia Geisha filtr 200g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
HAYB Competition Coffee #002/2023 Kolumbia La Colombia Geisha filtr 200g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.02.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Ciudad Bolivar, Antioquia
|
uprawy |
1400 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Geisha |
proces |
Anaerobic 96h (Honey)
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
pomarańczowe landrynki
brzoskwinia zest cytrusów |
ocena |
88 pkt SCA
|
Opis
Czasami w kawach uwodzi nas elegancja i delikatność, jak w tej Geishy z Kolumbii. Jak przystało na tę odmianę, mamy do czynienia z czymś niezwykle aksamitnym, delikatnym i gładkim.
Co do samej farmy – Finca La Colombia jest częścią rodziny Cafe Lumbus, która posiada i prowadzi 5 średnich i dużych gospodarstw w okolicach Ciudad Bolivar w Antioquia. Koncentrują się na produkcji kaw speciality i robią to z dbałością o jakość, środowisko i społeczność.
Gospodarstwo ma łącznie 130 ha, ale tylko 65 ha jest wykorzystywane do produkcji kawy. 30 ha to tereny zalesione, a kolejne 40 ha w górnej części gospodarstwa to chroniony rezerwat przyrody dla rodzimych gatunków i źródła wody. Ze źródła wody na tym obszarze korzysta aż 120 rodzin. Gospodarstwo jest nawożone związkami organicznymi, sadzi się tam też rośliny strączkowe obok kawy, aby pomóc w wiązaniu azotu w glebie.
To prawdziwa przyjemność pracować z kawą, która powstaje z takiej staranności, to wszystko przekłada się na jej elegancki i zbalansowany profil z dużą ilością słodyczy i owocowych, tropikalnych nut.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Kolumbia La Colombia Geisha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Antioquia |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 200g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.