HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio 250g kawa ziarnista
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Brazylia |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres / kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | Natural |
Region | Cerrado |
Odmiana | Mundo Novo Yellow Catuai |
Wysokość upraw | 1150 m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil smaku | karmel czekolada nugat |
Data palenia: | 2022/12/06 |
Opis kawy HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio
Brazylijska kawa jest klasykiem i absolutną praprzyczyną każdego blendu pod espresso w HAYB – co by bez niej zrobili? Na bank nie tak dobre kawy!
15 kilometrów na wschód od Patrocinio w Brazylii znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały, wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się jako „Płaskowyż Żelazny”.
Unikalne czynniki glebowe połączone są z ciepłym i wilgotnym latem oraz łagodną i suchą zimą. Sam czynnik naturalny nie wystarcza do produkcji wysokiej jakości kawy, ważne, co zrobi z nimi człowiek. Dojrzałe owoce kawy są zbierane i segregowane, a potem pozostawia się je do wyschnięcia w brazylijskim słońcu na rozległych, specjalnie zbudowanych patio. Po osiągnięciu idealnego poziomu wilgotności ziarna są po raz drugi segregowane.
Espresso Brazylia Cerrado jest idealne na codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z niej naprawdę znakomitą kawę!
Kawa dostępna jest również w opakowaniu 1kg.
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie:
- doza - 18 g
- czas parzenia - 27 sekund
- uzysk - 36 g
Dobierz grubość mielenia tak, aby osiągnąć dany uzysk w danym czasie.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce:
W kawiarce zawsze rób maksymalną porcję kawy, do jakiej jest przystosowana. Do dolnego zbiorniczka wlewaj gorącą wodę, zawsze do poziomu zaworu. Zakończ proces parzenia, gdy tylko kawa przestanie przelewać się do górnego zbiorniczka.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Cerrado Mineiro |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.