HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio Dark espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio Dark 250g kawa ziarnista
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.15
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
wysokość upraw |
1150
|
odmiana | Mundo Novo Yellow Catua |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | karmel czekolada orzech |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis kawy HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio
Czego spodziewać się po tej kawie? Orzechów, karmelu i czekolady, z podkręconą intensywnością w porównaniu do jaśniej palonej wersji. I jeszcze mniej kwasowości i ciut więcej przyjemnej goryczki! To klasyka espresso, tylko bardziej intensywna.
Wydłużony roast zwiększa odczucie słodyczy i pełni, a także jeszcze mocniej redukuje kwasowość. To DARK Brazylia Cerrado Patrocinio!
W profilu sensorycznym znajdziecie wciąż te same, dobrze znane Wam z klasyków smaki – ale nieco podkręcone, bardziej w stronę słodyczy i czekolady. My szczególnie polecamy ten wariant pod domowe ekspresy automatyczne. Espresso, Americano, kawa mleczna – każda z tych opcji wyjdzie super!
Brazylijska kawa jest klasykiem i absolutną praprzyczyną każdego blendu pod espresso w HAYB – co by bez niej zrobili? Na bank nie tak dobre kawy!
15 kilometrów na wschód od Patrocinio w Brazylii znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały, wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się jako „Płaskowyż Żelazny”.
Unikalne czynniki glebowe połączone są z ciepłym i wilgotnym latem oraz łagodną i suchą zimą. Sam czynnik naturalny nie wystarcza do produkcji wysokiej jakości kawy, ważne, co zrobi z nimi człowiek. Dojrzałe owoce kawy są zbierane i segregowane, a potem pozostawia się je do wyschnięcia w brazylijskim słońcu na rozległych, specjalnie zbudowanych patio. Po osiągnięciu idealnego poziomu wilgotności ziarna są po raz drugi segregowane.
Espresso Brazylia Cerrado jest idealne na codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z niej naprawdę znakomitą kawę!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Brazylia Cerrado Patrocinio Dark
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Jak przygotować tę kawę w ekspresie:
doza - 18 g
czas parzenia - 27 sekund
uzysk - 36 g
Dobierz grubość mielenia tak, aby osiągnąć dany uzysk w danym czasie.
Jak przygotować tę kawę w kawiarce:
W kawiarce zawsze rób maksymalną porcję kawy, do jakiej jest przystosowana. Do dolnego zbiorniczka wlewaj gorącą wodę, zawsze do poziomu zaworu. Zakończ proces parzenia, gdy tylko kawa przestanie przelewać się do górnego zbiorniczka.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Cerrado Mineiro |
Odmiana botaniczna | Mundo Novo |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | ciemny |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |