HAYB Brazylia Agilmar Ferreira filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych





Opis
HAYB Brazylia Agilmar Ferreira filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.04.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Cerrado Mineiro
|
uprawy |
1200 m n.p.m.
|
odmiana | Topazio |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86,5 pkt SCA
|
Opis
Skromne, niepozorne, a jednak zjawiskowe, krągłe naturale.
Lubimy kawki, które z pozoru są zwykłe, na papierze niczym się nie wyróżniają, a kiedy ich spróbujesz, pokazują swój poziom. Takie, jak ta słodka i krągła Brazylia w obróbce natural!
Te ziarna są od zaprzyjaźnionego z HAYB importera, Unroasted. To właśnie ta ekipa dostarcza wszystkie kawki z Brazylii, które dla Ciebie wypala HAYB Speciality Coffee – i te bardziej zwykłe, i te bardziej… inne.
To konkretne ziarno bardzo wyróżniały się na stole cuppingowym kompleksowym smakiem. Pewnie mało kto wpadłby na pomysł, że kawa z Brazylii może znaleźć się w profilu Fruity/Berry i stanąć między kawkami z Kenii na przykład, ale…
No proszę – niby bez zaskoczeń, a jednak!
Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Brazylia Agilmar Ferreira
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Jak przygotować tę kawę w dripperze:
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.