HAYB Blue Espresso Blend 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.02 |
palarnia
HAYB |
pochodzenie
Blend:Brazylia Gwatemala Etiopia |
region
-
|
uprawy
-
|
producent
-
|
plantacja
-
|
gatunek / skład
100% Arabika
|
odmiana
-
|
proces
Brazylia naturalGwatemala washed Etiopia washed |
typ palenia
espresso -ekspres, kawiarka |
palenie
średnie + |
profil sensoryczny
marcepan jagody |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Blue Espresso Blend 250 g wypalona w polskiej palarni HAYB (How Are You Brewing)
Blue Espresso Blend to klasyczny blend, ale coś w nim mocno skręca w szaloną awangardę. I nadal mówimy o kawie!
Blend powstał z połączenia ziaren z Brazylii, Gwatemali i Etiopii, żeby wyciągnąć z nich mnóstwo słodyczy i gładkości. I mamy to: to jeden z najsłodszych blendów HAYB - jest tu słodko, gładko i przyjemnie. Dodatek ziaren z Etiopii wprowadza tu nieco owocowej i herbacianej nuty – jest ciekawiej z każdym łykiem. Niby baza prawie jak Yellow, ale uwierzcie – to 20% robi różnicę, bo blendowanie to alchemia!
Jeśli kochasz słodkie, gładkie kawki – jesteś w domu!
Skład mieszanki:
- 40% Brazylia Cerrado natural
- 40% Gwatemala Huehuetenang washed
- 20% Etiopia Sidamo washed
Kawy te stworzyły wyjątkową kompozycję, która oczaruje wszystkich poszukujących w filiżance ciekawych połączeń smaku.
Najbardziej owocowa propozycja wśród blendów od HAYB. Kawa ma niską kwasowość i przyjemną słodycz o posmaku mlecznej czekolady. Profil smakowy uzupełniają nuty marcepanu i jagód.
Doskonale sprawdzi się również do kaw mlecznych.
Kawa dostępna także w opakowaniu 1 kg.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 38-40 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

52,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

129,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!