HAYB Blue Espresso Blend 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego





Opis
HAYB Blue Espresso Blend 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2023.10.25
|
palarnia | |
pochodzenie | |
odmiana |
blend
|
proces |
Brazylia: natural
Gwatemala, Etiopia: wshed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada marcepan jagoda |
ocena |
-
|
Blue Espresso Blend to klasyczny blend, ale coś w nim mocno skręca w szaloną awangardę. I nadal mówimy o kawie!
Blend powstał z połączenia ziaren z Brazylii, Gwatemali i Etiopii, żeby wyciągnąć z nich mnóstwo słodyczy i gładkości. I mamy to: to jeden z najsłodszych blendów HAYB - jest tu słodko, gładko i przyjemnie. Dodatek ziaren z Etiopii wprowadza tu nieco owocowej i herbacianej nuty – jest ciekawiej z każdym łykiem. Niby baza prawie jak Yellow, ale uwierzcie – to 20% robi różnicę, bo blendowanie to alchemia!
Jeśli kochasz słodkie, gładkie kawki – jesteś w domu!
Skład mieszanki:
- 40% Brazylia Cerrado natural
- 40% Gwatemala Huehuetenang washed
- 20% Etiopia Sidamo washed
Kawy te stworzyły wyjątkową kompozycję, która oczaruje wszystkich poszukujących w filiżance ciekawych połączeń smaku.
Najbardziej owocowa propozycja wśród blendów od HAYB. Kawa ma niską kwasowość i przyjemną słodycz o posmaku mlecznej czekolady. Profil smakowy uzupełniają nuty marcepanu i jagód.
Doskonale sprawdzi się również do kaw mlecznych.
Polecane metody zaparzenia tej kawy
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza - 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia - 26 - 30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | HAYB |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.