HAYB Barrel Aged #001 2023 Artezan – Kenia Gakuyu-Ini AB (BourbonRumImperial Stout) kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

HAYB Artezan – Kenia Gakuyu-Ini AB (BourbonRumImperial Stout) filtr 250g

kawa speciality z nutami pączków

kawa speciality z nutami lemon curd

kawa speciality z nutami rodzynek w rumie

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.01.10
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
uprawy
1700 - 1800 m n.p.m.
odmiana SL28
SL34
proces
washed
Barrel Aged
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
87,5 pkt SCA

Opis

Taki bardziej klasyczny...

Przynajmniej, jeśli porównasz go z “baby” beczką używaną w HAYB!

Odebrali od browaru Artezan beczkę, w której pierwotnie leżakował bourbon, następnie rum, a na samym końcu imperialny stout z serii It’s a Feature – niby klasyk, a jednak rumowy epizod w historii wyraźnie podbił słodycz w aromacie. W sam raz do czerwonych owoców z Kenii!

Po leżakowaniu wciąż jest owocowo, ale bliżej beczkowego archetypu – tak trochę, jakby się jadło pączka z dżemem z róży i kremem lemon curd (albo ajerkoniakiem) NARAZ, zagryzając to miseczką rodzynek namoczonych w rumie. Desery, słodycze i likiery, same miłe rzeczy.

To jest piękny barrel!


Polecane metody zaparzenia kawy HAYB Artezan – Kenia Gakuyu-Ini AB

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

Jak przygotować tę kawę w dripperze:

  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty

Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.

Jak przygotować tę kawę w aeroperessie:

  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty

Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/01
Producent HAYB
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Kirinyaga
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Java Gwatemala Santa Rosa 250g kawa ziarnista do kawiarki i ekspresu
Java Gwatemala Santa Rosa 250g kawa ziarnista do kawiarki i ekspresu
39,90 zł 29,93 zł

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium