HARIO DRIP V60-02 KASUYA CERAMICZNY CZARNY

Cena: 108,90 zł 108.90
ilość szt.
Zyskujesz 108 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Hario Dripper V60-02 Kasuya ceramiczny czarny

Drippery V60 są niewątpliwie najbardziej znanymi dripperami na świecie. Od lat cieszą się niezmienną popularnością.
Idealny na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób.
Dripper V60 ułatwi odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może smakować kawa, a także da masę frajdy bo łatwo z nim eksperymentować, bawić się kawą.

Design

Ta wersja to dripper wykonany z porcelany w kolorze czarnym.

Dripper zaprojektowany we współpracy z Mistrzem Świata Brewers Cup 2016, Tetsu Kasuyą. Od tradycyjnych dripperów V60 różni się innymi żłobieniami na wewnętrznych ściankach, co spowodowało wolniejszą ekstrakcję (woda wolniej przedostaje się przez kawę)

Pięknie i porządnie wykonany, jak przystało na japoński produkt, jest jednocześnie wizytówką firmy Hario.
Esencja japońskiej estetyki.

Funkcjonalność

Za pomocą tego drippera zaparzysz kawę nawet do czterech filiżanek. Dripper pozwala na przygotowanie od 300 do 500 ml kawy.
Ceramika ma doskonałe właściwości utrzymania ciepła, co ma zdecydowanie pozytywny wpływ na zaparzenie świetnej kawy.
V60 łatwo utrzymasz w czystości. Po zaparzeniu wystarczy usunąć z drippera papierowy filtr z kawą, a następnie opłukać dripper. Możesz też użyć zmywarki.

Jak przygotować kawę w V60

To niezwykle prosty, chociaż dający niewiarygodne wręcz rezultaty sposób.

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr, serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (lub odpowiednio więcej dla większej ilości naparu, ale jako punkt startowy proponujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
  3. włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
  4. zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - pozbędziesz się posmaku papieru i jednocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  5. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  6. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
  7. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" rozszerzając rozmiar, przez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
  8. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, rozpoczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  9. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wskazana przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a niewielkie zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.

Zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!

Cechy produktu

Producent Hario
Materiał ceramika
EAN 4977642010628
Kod producenta KDC-02-B

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium