CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Peru Carlos Y Celso filtr 225g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 57,90 zł 57.90
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami żółtych owoców

Kawa Speciality z nutami makadamii

Kawa Speciality z nutami miodu


data palenia
2024.03.27
palarnia
Good Life Coffee
pochodzenie
region
Cajamarca
uprawy
1800 - 1900 m n.p.m.
producent
Carlos Vega i Celso Carrasco
farma
Sector el Campo
odmiana żółto-czerwona Caturra, Pache, Typica
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

żółte owoce
makadamia
miód

ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Carlos Y Celso 225g z Peru wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Ta kawa uprawiana przez Carlosa Vegę i Celso Carrasco jest świadectwem pasji i profesjonalizmu dwóch hodowców z serca Peru. Doskonały przykład tego, czym jest kawa peruwiańska w najlepszym wydaniu: gładka i zrównoważona, lekko owocowa i słodka.

W sercu północnego Peru, pośrodku Andów, znajduje się tętniąca życiem społeczność zwana Sector el Campo, gdzie Carlos Vega i Celso Carrasco uprawiają swoją wyjątkową kawę. W malowniczym regionie Cajamarc, znanym ze swojego zróżnicowanego położenia geograficznego i bogatego dziedzictwa kulturowego, ich gospodarstwa prosperują na wysokości od 1800 do 1900 metrów nad poziomem morza.

Podróż tej niesamowitej kawy rozpoczyna się od starannego procesu w gospodarstwie, począwszy od selektywnego zbioru, aż do precyzyjnie kontrolowanej fermentacji, skończywszy na 5-10-dniowym okresie suszenia. Ta dbałość o szczegóły zapewnia zachowanie niepowtarzalnych smaków i właściwości kawy.

Historia kawy Carlos & Celso opowiada o społeczności i zrównoważonym rozwoju. Region Callayuc, w którym zlokalizowane są ich gospodarstwa, znany jest z zapierających dech w piersiach lasów i klimatu, które zapewniają idealne środowisko do uprawy kawy. Chociaż nierówny teren stwarza wyzwania, Carlos i Celso przyjęli praktyki zrównoważonego rolnictwa, uprawiając kawę w harmonii z otaczającym ekosystemem.

Ich zaangażowanie w jakość wykracza poza granice ich gospodarstw, ponieważ Carlos Vega oferuje usługi transportowe innym rolnikom w okolicy, które nie tylko ułatwiają dystrybucję kawy, ale także przyczyniają się do rozwoju gospodarczego obszaru. Poprzez swoją współpracę Carlos i Celso reprezentują ducha współpracy i przedsiębiorczości, wzbogacając kulturę kawową Cajamarc.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Good Life Coffee Peru Carlos Y Celso filtr 225g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium