CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Kolumbia La Serrania Decaf filtr 225g kawa ziarnista bezkofeinowa

Ocena:
0
Cena: 53,90 zł

Cena regularna:

53.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 26 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami owoców pestkowych

Kawa Speciality z nutami wanilii

Kawa Speciality z nutami brązowego cukru


data palenia
2024.08.21
palarnia
Good Life Coffee
pochodzenie
region
Huila
uprawy
1500 - 1750 m n.p.m.
producent
ok. 20 producentów kawy w regionie
farma
-
odmiana Caturra, Colombia, Castillo
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

owoce pestkowe
wanilia
brązowy cukier

ocena
-

Bezkofeinowa kawa ziarnista speciality La Serrania Decaf 225g z Kolumbii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Kawa, która zdobyła tytuł „Bezkofeinowej kawy roku” na skandynawskim Festiwalu Kawy w Helsinkach! Świetna kawa bez kofeiny, która posiada wszystkie cechy dobrej kawy.

Wypalona do metod alternatywnych / przelewowych.

Pochodząca z Kolumbii, z regionu Huila kawa zmieni Twoje zdanie na temat tego, jak wspaniała może być kawa bezkofeinowa. Kawa ta przeznaczona jest dla osób, które są wrażliwe na kofeinę, chcą ograniczyć jej spożycie lub chcą cieszyć się wieczorną filiżanką kawy bez wpływu na sen.

La Serrania Decaf pochodzi, za pośrednictwem partnera Good Life Coffee, od kolumbijskiej firmy eksportowej Caravela Coffee. Uprawiana w południowej części Huila, w górach otaczających miasta Timaná, Suaza, Acevedo, Palestina i Pitalito. Ta partia jest wynikiem ciężkiej pracy i wiedzy około 20 rolników.

Rolnicy uprawiają odmiany kawy Caturra, Castillo i Colombia. Jagody są zbierane ręcznie, sortowane i suszone przez 24 godziny, a następnie myte i suszone w gospodarstwie każdego producenta. Kawa jest następnie dostarczana do punktu zakupu Caravela w Pitalito w celu oceny i łączona z partiami od innych plantatorów, zanim zostanie pozbawiona kofeiny.

Do usuwania kofeiny z kawy wykorzystywana jest trzcina cukrowa. Do usunięcia kofeiny potrzebny jest rozpuszczalnik, a rozpuszczalnik stosowany w Kolumbii, octan etylu (EA), wytwarzany jest z lokalnie uprawianej trzciny cukrowej. EA, czyli w zasadzie alkohol, powstaje w procesie fermentacji trzciny cukrowej przed zmieszaniem jej z wodą źródlaną. Kawa jest parzona, dzięki czemu jej struktura komórkowa otwiera się, a roztwór EA/woda może wyekstrahować kofeinę bez uszkadzania ziaren. Proces trwa 8 godzin, a roztwór jest często zmieniany, aby usunąć 99,7% kofeiny. Gotowa kawa jest ponownie sparzana w celu usunięcia wszelkich pozostałości EA, zanim zostanie wysuszona i przygotowana do sprzedaży.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Good Life Coffee Kolumbia La Serrania Decaf filtr 225g kawa ziarnista bezkofeinowa
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium