Good Life Coffee Kolumbia La Serrania Decaf filtr 225g kawa ziarnista bezkofeinowa
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.21
|
palarnia |
Good Life Coffee
|
pochodzenie | |
region |
Huila
|
uprawy |
1500 - 1750 m n.p.m.
|
producent |
ok. 20 producentów kawy w regionie
|
farma |
-
|
odmiana | Caturra, Colombia, Castillo |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Bezkofeinowa kawa ziarnista speciality La Serrania Decaf 225g z Kolumbii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee
Kawa, która zdobyła tytuł „Bezkofeinowej kawy roku” na skandynawskim Festiwalu Kawy w Helsinkach! Świetna kawa bez kofeiny, która posiada wszystkie cechy dobrej kawy.
Wypalona do metod alternatywnych / przelewowych.
Pochodząca z Kolumbii, z regionu Huila kawa zmieni Twoje zdanie na temat tego, jak wspaniała może być kawa bezkofeinowa. Kawa ta przeznaczona jest dla osób, które są wrażliwe na kofeinę, chcą ograniczyć jej spożycie lub chcą cieszyć się wieczorną filiżanką kawy bez wpływu na sen.
La Serrania Decaf pochodzi, za pośrednictwem partnera Good Life Coffee, od kolumbijskiej firmy eksportowej Caravela Coffee. Uprawiana w południowej części Huila, w górach otaczających miasta Timaná, Suaza, Acevedo, Palestina i Pitalito. Ta partia jest wynikiem ciężkiej pracy i wiedzy około 20 rolników.
Rolnicy uprawiają odmiany kawy Caturra, Castillo i Colombia. Jagody są zbierane ręcznie, sortowane i suszone przez 24 godziny, a następnie myte i suszone w gospodarstwie każdego producenta. Kawa jest następnie dostarczana do punktu zakupu Caravela w Pitalito w celu oceny i łączona z partiami od innych plantatorów, zanim zostanie pozbawiona kofeiny.
Do usuwania kofeiny z kawy wykorzystywana jest trzcina cukrowa. Do usunięcia kofeiny potrzebny jest rozpuszczalnik, a rozpuszczalnik stosowany w Kolumbii, octan etylu (EA), wytwarzany jest z lokalnie uprawianej trzciny cukrowej. EA, czyli w zasadzie alkohol, powstaje w procesie fermentacji trzciny cukrowej przed zmieszaniem jej z wodą źródlaną. Kawa jest parzona, dzięki czemu jej struktura komórkowa otwiera się, a roztwór EA/woda może wyekstrahować kofeinę bez uszkadzania ziaren. Proces trwa 8 godzin, a roztwór jest często zmieniany, aby usunąć 99,7% kofeiny. Gotowa kawa jest ponownie sparzana w celu usunięcia wszelkich pozostałości EA, zanim zostanie wysuszona i przygotowana do sprzedaży.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
879,90 zł
Cena regularna:
999,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
129,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
32,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
144,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.