CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Kolumbia El Puente filtr 225g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 49,90 zł 49.90
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami słodkich owoców

Kawa Speciality z nutami karmelu

Kawa Speciality z nutami czekolady


data palenia
2024.03.19
palarnia
Good Life Coffee
pochodzenie
region
Huila, Pitalito
uprawy
1600 - 1800 m n.p.m.
producent
300+ rolników w regionie
farma
-
odmiana Caturra
Colombia Castillo
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny

słodkie owoce
karmel
czekolada

ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych El Puente 225g z Kolumbii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Jasno palona kawa, która przygotowana metodami alternatywnymi daję cudowną w smaku filiżankę z nutami słodkich owoców, karmelu i czekolady.

El Puente to wspólny projekt, który jednoczy Aromas del Sur, El Mirador, Clearpath Coffee i współpracujących z nimi drobnych producentów z okolicy. Aromas del Sur to skupisko kilku plantacji kawy należących do pary, Claudii Sambon i Rodrigo Sancheza. El Mirador to gospodarstwo należące do innego małżeństwa, Elkina Guzmana i Diany Devii, w którym odbywa się przetwórstwo El Puente, a Clearpath Coffee to firma eksportowa zarządzająca sprzedażą kawy i logistyką.

Projekt El Puente ruszył w 2018 r. Jego źródłem był fakt, że drobni rolnicy na tym obszarze mieli spore problemy z dostępem do odpowiednich metod przetwarzania, środków finansowych i ryzyko wprowadzenia nowych metod uprawy. Celem powstania El Puente była pomoc w rozwiązaniu tych problemów i zapewnienie drobnym rolnikom z tego obszaru bazy do pomocy we wszystkich sprawach związanych z uprawą kawy, a także przetwarzaniem kawy na sprzedaż.
El Puente oznacza „most”. Dzięki projektowi rolnicy z okolicy mogli podnieść jakość swojej kawy, a tym samym zwiększyć uzyskiwane z niej dochody. Dbają także o to, aby przywożone na stację owoce kawowca spełniały kryteria jakościowe i były starannie przetwarzane. W wyniku tej profesjonalnej i precyzyjnej pracy powstaje również ta wysokiej jakości, czysta w smaku i pyszna kawa.

Kawa ta jest mieszanką wiśni kawowych zebranych z różnych gospodarstw w okolicy. Kiedy owoce kawy dotrą do stacji obróbki, sprawdzana jest ich dojrzałość. Następnie kawę poddaje się flotacji, co pozwala na oddzielenie wadliwych owoców. Stacja posiada miernik Brixa (mierzy zawartość cukru w produkcie), który służy do określenia czasu fermentacji kawy, która odbywa się w zamkniętych zbiornikach i trwa około 30-42 godzin. Następnie kawę myje się i suszy przez około 15-18 dni na podniesionych grządkach.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Good Life Coffee Kolumbia El Puente filtr 225g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium