CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Kenia Kainamui AB filtr 225g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami kwiatów

Kawa Speciality z nutami marakuja


data palenia
2024.08.28
palarnia
pochodzenie
region
Kirinyaga
uprawy
1740 m n.p.m.
producent
1800 drobnych rolników należących do spółdzielni  New Ngariama Farmers Cooperative Societyyn
farma
Kainamui
odmiana Batian,
Sl28, Sl34, Ruiru11
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
jagody
białe kwiaty
marakuja
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kainamui AB 225g z Kenii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Kenia jest jednym z ulubionych krajów pochodzenia importera GLC, a Kainamui AB nie jest wyjątkiem. Kawa oczarowuje niesamowitą soczystością z nutami jagód i marakui, a przyjemna kwasowość jest równoważona przez syropową słodycz.

Kainamui AB pochodzi z regionu Kirinyaga, gdzie stacja mycia Kainamui znajduje się w centralnej Kenii, u podnóża góry Kenya. Stację mycia zaopatruje około 1800 drobnych rolników, którzy należą do spółdzielni New Ngariama Farmers Cooperative Society, z czego około 600 to kobiety. Ta sama społeczność prowadzi również jedną z najbardziej legendarnych stacji mycia w Kenii: Kamwangi. Nie ma więc wątpliwości co do wielkości kawy.

Za tą kawą stoi 1800 drobnych rolników, z których każdy posiada jedynie około 200 drzew kawowych. Zazwyczaj uprawiają oni również inne rośliny na swoich farmach, takie jak makadamia, eukaliptus, herbata, kukurydza i banany. Bogata w składniki odżywcze, czerwona wulkaniczna gleba tego obszaru jest idealna do uprawy odmian SL28 i SL34. Po tym, jak rolnicy przywiozą swoje dojrzałe czerwone wiśnie do stanowiska mycia, są one ręcznie sortowane na różne klasy jakości, a następnie rozdrabniane i poddawane fermentacji na sucho przez 16-20 godzin. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i sortowana według wagi, po czym pozostaje w zbiornikach pod wodą przez 24 godziny. Na koniec kawa jest suszona na podniesionych grządkach przez 7-15 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Good Life Coffee Kenia Kainamui AB filtr 225g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium