Good Life Coffee Kenia Kainamui AB filtr 225g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.28
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1740 m n.p.m.
|
producent |
1800 drobnych rolników należących do spółdzielni New Ngariama Farmers Cooperative Societyyn
|
farma |
Kainamui
|
odmiana | Batian, Sl28, Sl34, Ruiru11 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jagody białe kwiaty marakuja |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Kainamui AB 225g z Kenii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee
Kenia jest jednym z ulubionych krajów pochodzenia importera GLC, a Kainamui AB nie jest wyjątkiem. Kawa oczarowuje niesamowitą soczystością z nutami jagód i marakui, a przyjemna kwasowość jest równoważona przez syropową słodycz.
Kainamui AB pochodzi z regionu Kirinyaga, gdzie stacja mycia Kainamui znajduje się w centralnej Kenii, u podnóża góry Kenya. Stację mycia zaopatruje około 1800 drobnych rolników, którzy należą do spółdzielni New Ngariama Farmers Cooperative Society, z czego około 600 to kobiety. Ta sama społeczność prowadzi również jedną z najbardziej legendarnych stacji mycia w Kenii: Kamwangi. Nie ma więc wątpliwości co do wielkości kawy.
Za tą kawą stoi 1800 drobnych rolników, z których każdy posiada jedynie około 200 drzew kawowych. Zazwyczaj uprawiają oni również inne rośliny na swoich farmach, takie jak makadamia, eukaliptus, herbata, kukurydza i banany. Bogata w składniki odżywcze, czerwona wulkaniczna gleba tego obszaru jest idealna do uprawy odmian SL28 i SL34. Po tym, jak rolnicy przywiozą swoje dojrzałe czerwone wiśnie do stanowiska mycia, są one ręcznie sortowane na różne klasy jakości, a następnie rozdrabniane i poddawane fermentacji na sucho przez 16-20 godzin. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i sortowana według wagi, po czym pozostaje w zbiornikach pod wodą przez 24 godziny. Na koniec kawa jest suszona na podniesionych grządkach przez 7-15 dni.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


59,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł

54,90 zł
Cena regularna:
69,90 zł

159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł

47,90 zł
Cena regularna:
56,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!