Good Life Coffee Etiopia Samii Bensa filtr 225g kawa ziarnista
data palenia |
2024.03.23
|
palarnia |
Good Life Coffee
|
pochodzenie | |
region |
Sidamo/West Arsi, Nensebo
|
uprawy |
1950 - 2000 m n.p.m.
|
producent |
800 drobnych rolników
|
farma |
-
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
earl grey cytrusy owoce tropikalne miodowa słodycz |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Samii Bensa 225g z Etiopii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee
Ta cudowna kawa ma niezwykle herbaciany smak, cytrusy, owoce tropikalne oraz delikatną słodycz miodu. Naprawdę świetna kawa, którą warto przetestować! Jej smaku nie da się łatwo zapomnieć.
W okresie żniw lokalni drobni rolnicy regularnie dostarczają dojrzałe jagody kawy do myjni, gdzie są przetworzone i przygotowywane do wysyłki.
Ponieważ jest to ich główne źródło dochodu, rolnicy dbają o to, aby zbierać tylko dojrzałe jagody i zapewnić jak najwięcej plonów. Po dostarczeniu wystarczającej ilości jagód kawy myjnia rozpoczyna pracę od usunięcia skórek z owoców za pomocą tradycyjnej prasy Agaarde Disc, a następnie poddaje je 72-godzinnej mokrej fermentacji w jednym z wielu zbiorników. Po zakończeniu fermentacji kawa jest przemywana kanałami, co pozwala na usunięcie mniej gęstych ziaren, pozostawiając idealne ziarna o większej gęstości.
Dodatkowo ziarna moczy się w czystej wodzie przez 2 godziny, a następnie przenosi na afrykańskie łoża, gdzie schną przez 10 dni, podczas których kawa jest regularnie ręcznie obracana i usuwane są ziarna z widocznymi wadami.
Mnóstwo owocowej słodyczy, kwiatów i złożoności - Samii Benza to naprawdę niesamowita i pyszna kawa!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł