CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Etiopia Danche Washed filtr 225g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 57,90 zł

Cena regularna:

57.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami cytrusów

Kawa Speciality z nutami kwiatów

Kawa Speciality z nutami miodu


data palenia
2024.08.28
palarnia
pochodzenie
region
Chelbesa, Gedeo
uprawy
1950 - 2000 m n.p.m.
producent
400 małych rolników z tego obszaru
farma
Danche
odmiana Mixed Heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
cytrusy
kwiaty
miód
ocena
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Danche Washed 225g z Etiopii wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Pyszna, wysokiej jakości kawa, oferuje soczystą i słodką filiżankę kawy. W jej smaku można znaleźć dojrzałe żółte owoce, cytrusy, nuty kwiatowe i miód.

Ta kawa pochodzi z dużych wysokości - uprawiana jest na wysokości 1950-2000 metrów nad poziomem morza, i procesowana w stacji mycia Danche, w regionie Gedeo. Jest produkowana przez około 400 drobnych rolników w tym rejonie, którzy przywożą swoje owoce kawy do stacji mycia Danche bezpośrednio po ich zebraniu. Generalnie, większe wysokości korelują z lepszą jakością, ponieważ owoce kawy otrzymują dużo światła bez stresu spowodowanego nadmiernym ciepłem. Jest to doskonale widoczne w tej kawie, która jest wyjątkowo pyszna i przyjemna! Kawa jest uprawiana ekologicznie, ale ze względu na brak certyfikatu ekologicznego, nie może być sprzedawana/wprowadzana na rynek jako produkowana w ten sposób.

Region Gedeo ma żyzną glebę, która daje duże i bogate zbiory. Małe gospodarstwa rolne w tym rejonie mają powierzchnię około 1-2 hektarów, z około 1800-2400 drzewkami kawowymi na hektar. Drzewa produkują około 3 kg wiśni każde. Po zbiorze dojrzałych wiśni kawowych rolnicy przywożą je do stacji mycia Danche, gdzie kawa jest przetwarzana na sprzedaż. Kawa jest ręcznie sortowana i rozdrabniana, aby oddzielić ziarna od wiśni. Następnie poddawana jest mokrej fermentacji przez 72 godziny i myta w kanałach, gdzie jest również sortowana według wagi. Ziarna niskiej jakości unoszą się na powierzchni i są oddzielane od cięższych, lepszej jakości ziaren. Po umyciu ziarna moczą się w wodzie przez kolejne dwie godziny, a następnie są suszone przez około 10 dni. Podczas suszenia, wadliwe ziarna są usuwane ręcznie.

Stacja mycia Danche jest własnością SNAP Coffee, założonej w Addis Abebie w 2008 r. Jest to firma skupiająca się na wysokiej jakości kawie speciality, obsługująca trzy stacje mycia w Chelelektu, dystrykcie Kochere, w strefie Gedeo, oraz dwie stacje partnerskie w Uraga i Nensebo. SNAP kieruje się trzema głównymi zasadami: produkcją stale wysokiej jakości kawy speciality, przekazywaniem wiedzy i umiejętności drobnym rolnikom, z którymi współpracuje, oraz promowaniem recyklingu odpadów. Ponadto inwestują w społeczność, wspierając szkoły, budując drogi itp.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec zalewania w 1:45. Po każdym warto zamieszać dripperem dwa razy. Po ok 2:30 Twoja kawa powinna być gotowa.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/08
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Good Life Coffee Etiopia Danche Washed filtr 225g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium