Good Life Coffee Burundi Matongo filtr 225g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.28
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Chelbesa, Gedeo
|
uprawy |
1900 m n.p.m.
|
producent |
setki drobnych rolników z tego obszaru
|
farma |
Matongo
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia jeżyny jaśmin |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Matongo 225g z Burundi wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee
Ta kawa, pochodząca z Afryki Wschodniej, Burundi, z regionu Kayanza i stacji mycia Matongo, jest pięknym przykładem doskonałości kawy z Burundi! Kawa charakteryzuje się owocowymi nutami, takimi jak brzoskwinia i jeżyna, a także subtelnym kwiatowym akcentem, zrównoważonym delikatną słodyczą i taninami przypominającymi wino.
Plantacje kawy w Burundi są zazwyczaj małe, mające często powierzchnię zaledwie kilku hektarów. W rezultacie kawa jest prawie zawsze sprzedawana pod nazwą stacji mycia lub spółdzielni, która zbiera i przetwarza zbiory od setek, a nawet tysięcy lokalnych producentów. Tak jest również w przypadku tej konkretnej kawy, ze stacji mycia w Matongo. Kawa przeszła podwójną fermentację (zarówno suchą, jak i mokrą) i została poddana obróbce mycia, co zapewnia jasny i owocowy, pełen cudownych smaków napar.
Matongo pochodzi od nowego partnera Good Life Coffee w zakresie zielonej kawy, JNP Coffee, prowadzonego przez Jeanine Niyonzima-Aroian. Współpracują z tysiącami małych producentów i kilkoma stacjami mycia w Burundi, które są ich partnerami. JNP zapewnia jakość i szkoli swoich dostawców w zakresie lepszych praktyk, nagradzając ich dodatkowymi premiami, gdy ich kawa spełnia określone standardy jakości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.