CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Good Life Coffee Burundi Masha Honey 225g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami suszonej moreli

kawa speciality z nutami maliny

Kawa Speciality z nutami czekolady



data palenia
2024.03.26
palarnia
Good Life Coffee
pochodzenie
region
Kayanza
producent
+2000 drobnych rolników w okolicy
farma
-
wysokość upraw
1672 m n.p.m.
odmiana
Red Bourbon
obróbka
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
suszona morela
malina
czekolada
brązowy cukier
ocena

-

Kawa ziarnista speciality Masha Honey z Burundi 225g wypalona w fińskiej palarni Good Life Coffee

Przetworzona metodą honey z myjni Masha, kawa z Burundi odmiany Red Bourbon to doskonały wybór do espresso lub mocniejszej kawy filtrowanej. Przetworzona w ten sposób kawa daje niesamowite odczucie w ustach i sporo słodyczy. W smaku odnajdziesz m.in. morelę, czekoladę i ciemny cukier.

Myjnia Masha została zbudowana na obszarze znanym bardziej z hodowli bydła niż z upraw kawy. Myjnia powstała w 1989 roku. Jednakże rolnicy z tego obszaru nie polegają tylko na jednym źródle dochodu, ale uprawiają różne rośliny, aby uzyskać środki potrzebne do życia.
Tło tej kawy to ponad 2000 drobnych rolników, którzy przynoszą jagody kawowe z gospodarstwa do myjni Masha, gdzie są przetwarzane. Drobni rolnicy mają średnio tylko około 250 drzew kawowych. Każde z nich produkuje około 1,5 kg jagód kawy rocznie, co daje około 375 kg kawy każdego rolnika.

Ponieważ sami rolnicy nie zawsze mają odpowiednią wiedzę na temat uprawy wysokiej jakości kawy, działające na tym obszarze myjnie mają ogromny wpływ na jakość kawy. Dzielą się wiedzą z rolnikami i wykonują precyzyjną pracę, gdy jagody kawy docierają na stację w celu przetworzenia.
Kawa jest sprawdzana i sortowana, najpierw poprzez flotację, która oddziela jagody niskiej jakości. Z pozostałych jagód wyklucza się wszystkie wyraźnie wadliwe, po czym z tych wyselekcjonowanych usuwany jest miąższ. W procesie przetwarzania metodą honey (pulp natural) kawa nie jest jeszcze myta na tym etapie, lecz przekazywana bezpośrednio do suszenia z warstwą „miodu” na powierzchni ziaren kawy, która jest zmywana dopiero na etapie mycia. Kawa później schnie przez około 2-3 tygodnie, podczas których następuje kolejny przegląd ziaren i te uszkodzone są ręcznie oddzielane od właściwych
.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/03
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 225g
Producent Good Life Coffee
Pochodzenie ziaren Burundi
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces pulped natural / honey
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Good Life Coffee Burundi Masha Honey 225g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium