Gardelli Top-Q Uganda Mzungu Project 91 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,90 zł 99.90
ilość szt.
Zyskujesz 99 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Top-Q Uganda Mzungu Project omniroast 250g kawa ziarnista speciality, competition coffee

Kawa speciality z nutami wiśni

Kawa speciality z nutami gorzkiej czekolady

Kawa speciality z nutami jeżyny

 

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.07.15
palarnia
pochodzenie
producent
Francis Kipsang
region
Sipi falls
uprawy
1900 - 2000 m n.p.m.
odmiana SL28
proces
Gardelli Natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
91 pkt SCA

Opis kawy

Konkurencja prowadzi do innowacji, a ta kawa jest owocem takiej właśnie pracy i innowacji. Rubens Gardelli współprodukował tę wyjątkową kawę z Ugandy, po wygraniu World Brewers Cup kawą z jednej partii drzew w 2015 roku.⁠⁠

Nawiązanie bliskich kontaktów z rolnikiem Francisem i utworzenie firmy eksportowej z bliskim przyjacielem Disonem, umożliwiło pełną identyfikowalność i kontrolę od drzewa do kubka. Pierwotnie była to mała partia konkursowa. Projekt ten jednak rozrósł się i objął całą produkcję Francisa!

Efektem jest naturalnie przetworzona kawa, intensywnie słodka, z dużą ilością gorzkiej czekolady i owocowością — to pyszny i niesamowity przedstawiciel ugandyjskich ziaren speciality.⁠⁠
Odmiana SL28 jest uprawiana na wysokości 1900 m npm i przetwarzana przy użyciu specjalnej wersji obróbki naturalnej (szczegóły nie są ujawnione).

Ta rzadka kawa ma zdumiewający i złożony profil smakowy, którego nie da się łatwo zapomnieć.⁠⁠
Została ona zaprezentowana po raz pierwszy przez Rubensa Gardelli podczas jego Italy Brewers Cup 2017 i została zaparzona przez Michaela Manharta podczas jego występu w World Brewers Cup 2017… po czym Michael i Mzungu zajęli pierwsze miejsce podczas World Brewewrs Cup!


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Uganda Mzungu Project

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 16g kawy
  • 22 kliki w Comandante
  • 250 ml wody o temperaturze 94°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 40g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 7 sekund)
  • w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 80 ml
  • w 60 sekundzie dodaj ponownie 130 ml wody
  • po około minucie i 20 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem 
  • całkowity czas parzenia to 1 minuta i 55 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/07
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Uganda
Odmiana botaniczna SL 28
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Fellow Stagg Pour-Over Dripper XF zaparzacz do kawy
Fellow Stagg Pour-Over Dripper XF zaparzacz do kawy
378,90 zł 319,90 zł
szt.
Kinto Stojak na filtry papierowe
Kinto Stojak na filtry papierowe
109,90 zł 84,90 zł
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
Kinto Travel Tumbler 500 ml kubek termiczny
169,90 zł 149,90 zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium