Gardelli Top-Q Uganda Mzungu Project 91 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Top-Q Uganda Mzungu Project omniroast 250g kawa ziarnista speciality, competition coffee
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Francis Kipsang
|
region |
Sipi falls
|
uprawy |
1900 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 |
proces |
Gardelli Natural
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
91 pkt SCA
|
Opis kawy
Konkurencja prowadzi do innowacji, a ta kawa jest owocem takiej właśnie pracy i innowacji. Rubens Gardelli współprodukował tę wyjątkową kawę z Ugandy, po wygraniu World Brewers Cup kawą z jednej partii drzew w 2015 roku.
Nawiązanie bliskich kontaktów z rolnikiem Francisem i utworzenie firmy eksportowej z bliskim przyjacielem Disonem, umożliwiło pełną identyfikowalność i kontrolę od drzewa do kubka. Pierwotnie była to mała partia konkursowa. Projekt ten jednak rozrósł się i objął całą produkcję Francisa!
Efektem jest naturalnie przetworzona kawa, intensywnie słodka, z dużą ilością gorzkiej czekolady i owocowością — to pyszny i niesamowity przedstawiciel ugandyjskich ziaren speciality.
Odmiana SL28 jest uprawiana na wysokości 1900 m npm i przetwarzana przy użyciu specjalnej wersji obróbki naturalnej (szczegóły nie są ujawnione).
Ta rzadka kawa ma zdumiewający i złożony profil smakowy, którego nie da się łatwo zapomnieć.
Została ona zaprezentowana po raz pierwszy przez Rubensa Gardelli podczas jego Italy Brewers Cup 2017 i została zaparzona przez Michaela Manharta podczas jego występu w World Brewers Cup 2017… po czym Michael i Mzungu zajęli pierwsze miejsce podczas World Brewewrs Cup!
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Uganda Mzungu Project
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 16g kawy
- 22 kliki w Comandante
- 250 ml wody o temperaturze 94°C
- przepłucz filtr wodą
- wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 40g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 7 sekund)
- w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 80 ml
- w 60 sekundzie dodaj ponownie 130 ml wody
- po około minucie i 20 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem
- całkowity czas parzenia to 1 minuta i 55 sekund
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Top Q (Top Quality) |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Uganda |
Odmiana botaniczna | SL 28 |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.