Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

Gardelli Top-Q Premium Rarities Ethiopia Semeon Abay 94,5 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Top-Q Premium Rarities Ethiopia Semeon Abay 94,5 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do  ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 223,92 zł 279,90 zł 223.92
ilość szt.
Zyskujesz 223 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Top-Q Premium Rarities Ethiopia Semeon Abay omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Top-Quality | kawa najwyższej jakości

Kawa speciality z nutami kwiatu czarnego bzu

Kawa speciality z nutami mango

Kawa speciality z nutami ananasa

 

Szczegóły

Palarnia Włochy
Pochodzenie Etiopia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast:
ekspres / kawiarka
przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces innowacyjny
Region Guji
Odmiana Heirloom
Wysokość upraw 2000 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy kwiat czarnego bzu
mango
ananas
brzoskwinia
cydr gruszkowy
kakao
Ocena w cuppingu 94,5 pkt SCA
Data palenia: 2021/10/15

Opis kawy Gardelli Ethiopia Semeon Abay

Ta jest partia, którą Odd-Steinar Tøllefsen wziął na Mistrzostwa Świata w Paleniu kawy w 2015 roku w swoim zwycięskim występie. Ziarna te pochodzą z myjni Adola w Guji, gdzie przy wsparciu producenta Israel Degfa, przeprowadzono kilka ekscytujących eksperymentów z przetwarzaniem. Ta partia jest przetwarzana przy użyciu techniki zwanej „fermentacją w workach” i nosi nazwę Semeon Abay, osoby zarządzającej tym przetwarzaniem.

Kawa powstała w wyniku eksperymentu nie wygląda ładnie, ale smakuje znakomicie. Zamiast ręcznie zbierać kawę, aby usunąć wszystkie mniej niż pięknie wyglądające ziarna, zostają one na parceli, ponieważ nadają kawie inny wymiar. Rubens Gardelli od dawna jest przekonany, że niejednorodne, „niedoskonałe” ziarna tworzą naprawdę wyjątkowe filiżanki.

Producent tej partii, Israel Degfa, jest ściśle związany z lokalną społecznością i plantatorami kawy. Dorastał w okolicy produkującej kawę i okazuje wielki szacunek rolnikom, partnerom biznesowym, jak i ludziom, którzy żyją w lokalnej społeczności.
Izrael buduje szkoły, aby je wspierać - płaci za ich budowę oraz zapewnia studentom dostęp do czystej wody. Rząd jest odpowiedzialny za zarządzanie szkołą i płacenie jej nauczycielom, a Izrael od czasu do czasu dostarcza materiały szkolne. Zbudował już szkoły w Adola, Kercha (Mokonesa i Mokonesa Bulga), a obecnie buduje szkoły w Gelana Gesha i Kilenso Mokonesa.

Ta partia została nabyta w ramach programu skupu, w ramach którego Izrael przeznacza część zysku na swoje szkolne projekty.

Przetwarzanie

Ta partia jest przetwarzana przy użyciu techniki zwanej „fermentacją w workach” i nosi imię Semeon Abay, osoby zarządzającej tym przetwarzaniem. Semeon ma wieloletnie doświadczenie w przetwarzaniu różnymi metodami.

Do tej eksperymentalnej obróbki starannie dobierane są najwyższej jakości ziarna: wiśnie pochodzą z dużych wysokości, około 2000 m n.p.m., skąd są spławiane i ręcznie sortowane przed rozpoczęciem fermentacji. Wiśnie są następnie pakowane do worków polipropylenowych, które są układane w stosy po dwa worki. Co 12 godzin, przez pięć dni, worki są obracane, więc ten na dole trafia na górę. Ograniczenie przepływu powietrza wokół owoców ułatwia rozwój bakterii mlekowych, co skutkuje intensywnymi, owocowymi i słodkimi smakami. Po pięciu dniach wiśnie wyjmuje się z worków i rozprowadza cienkimi warstwami na łożach suszących, aby zatrzymać proces fermentacji. Średni czas schnięcia to 15-20 dni.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Semeon Abay

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 20g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 300 ml wody o temperaturze 94°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej okrężnym ruchem 100g wody na kawę w filtrze, dość szybko (10 sekund)
  • po 45 sekundach dolej kolejne 100g wody
  • po 1.30 sekundach dolej 100g okrężnym ruchem
  • w drugiej minucie zamieszaj delikatnie dripperem
  • całkowity czas parzenia to 2.45 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/10
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Guji
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka anaerobic
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium