Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

Gardelli Top-Q Ethiopia Duwancho natural fermentation omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Top-Q Ethiopia Duwancho natural fermentation omniroast 250g kawa ziarnista speciality do  ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,92 zł 99,90 zł 79.92
ilość szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Top-Q Ethiopia Duwancho natural fermentation omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Top-Quality | kawa najwyższej jakości

Kawa speciality z nutami jaśminu

Kawa speciality z nutami papai

Kawa speciality z nutami ananasa

 

Szczegóły

Palarnia Włochy
Pochodzenie Etiopia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast:
ekspres / kawiarka
przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces natural fermentation
Region Sidama
Odmiana Heirloom
Wysokość upraw 2100 - 2200 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy jaśmin
papaja
ananas
marakuja
brzoskwinia
Ocena w cuppingu 90,5 pkt
Data palenia: 2021/10/15

Opis kawy Gardelli Ethiopia Duwancho

Ta kawa to mikrolot z okolic Keramo. Została nazwane Duwancho ze względu na jego niesamowity profil owocowej filiżanki: Duwancho to nazwa owocu rozpowszechnionego w tej samej strefie.
Ziarna kawy pochodzą od 279 rolników z obszaru wioski Keramo, którzy są członkami spółdzielni Daye Bensa.
Partia jest przetwarzana jako naturalna, aby jeszcze bardziej wzmocnić eksplozję owocowych smaków, które naturalnie posiada kawa. Mikroloty Daye Bensa są produkowane w ograniczonej skali, co zapewnia maksymalny nacisk na jakość ziaren. Po otrzymaniu kawy jest ona sortowana przez zanurzenie w wodzie i wybieranie dojrzałych wiśni. Następnie suszy się go na łożach afrykańskich przez 13-15 dni; jedna osoba odpowiada za jedno łoże, a wiśnie są obracane co 15 minut, aby zapewnić równomierność suszenia.
W Daye Bensa szczególną uwagę przywiązuje się do identyfikowalności mikrolotów.
Księga ewidencji prowadzona jest starannie, a partie są starannie rozdzielane, aby zagwarantować najwyższą jakość.
Daye Bensa jest firmą silnie zorientowaną na społeczność: zapewnia dodatkową premię dla rolników w zależności od ilości, jaką wnoszą do mikrolotów; Nagradzana jest również niezmienność jakości ziarna przez lata. Kwitnie również współpraca ze szkołami wiejskimi.

Proces suszenia wydaje się prosty: zerwij owoc, wyłóż go na słońce, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy lub prawie czarny, a następnie jednym ruchem obłuskaj grubą, wysuszoną zewnętrzną warstwę, aby odsłonić zielone ziarna. Jest to metoda odpowiednia dla regionów suchych, gdzie słońce i temperatura mogą wysuszyć ziarna wewnątrz nienaruszonej skórki owocu.
Często nazywa się ją „kawą naturalną” ze względu na swoją prostotę, a także dlatego, że owoce pozostają nienaruszone, trochę jak suszenie winogron na rodzynki. Ponieważ wymaga minimalnych inwestycji, metoda suszenia na sucho jest domyślną metodą tworzenia taniej kawy o jakości towarowej na obszarach o klimacie odpowiednim do suszenia owoców i nasion.

Ale to porażka w wilgotnych lub mokrych regionach. Jeśli suszenie nie postępuje wystarczająco szybko, owoce ulegają degradacji, gniją lub pokrywają się pleśnią.
Kawa przetworzona na sucho może być również bardzo niespójna. Jeśli chcesz uzyskać czysto-owocowe, słodkie, intensywne nuty, proces suchy wymaga więcej pracy ręcznej niż proces mokry (washed). Nawet najbardziej uważni zbieracze zrywają zieloną niedojrzałą lub pół-dojrzałą kawę z gałązki podczas zbierania czerwonych, dojrzałych wiśni. Jeśli nie zostaną usunięte w pierwszych dniach suszenia, zieleń zmieni kolor na brązowy, który trudno odróżnić od dojrzałych owoców.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Duwancho

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 18g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody o temperaturze 94°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej najpierw 70g wody na kawę w filtrze, dość szybko
  • po 30 sekundach dolej kolejne 50g wody
  • po minucie dolej 80g okrężnym ruchem, a potem już centralnie ostatnie 50g
  • całkowity czas parzenia to 2.30 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/10
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Top Q (Top Quality)
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Sidama
Odmiana botaniczna Heirloom
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium