Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Cena: 55,92 zł 69,90 zł 55.92
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 69,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17 omniroast 250g

Kawa speciality z nutami hibiskusa

Kawa speciality z nutami pomarańczy

Kawa speciality z nutami śliwki

 

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.09.23
palarnia
pochodzenie
producent drobni farmerzy
region
Nyamasheke
uprawy
1700 m n.p.m.
odmiana Red Bourbon
proces natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88,75 pkt SCA

Opis

Stacja myjąca Kirambo znajduje się na wzgórzu ciągnącym się przy brzegu jeziora Kivu. Została wybudowana w 2008 roku i przez wiele lat jej eksploatacja była niestabilna, ponieważ właściciel nie miał środków na kapitał obrotowy, a stacja była co roku wynajmowana innym osobom. Przez te wszystkie lata rolnicy nie mieli partnera, który zapewniłby im jakiekolwiek wsparcie poza zakupem kawowych wiśni.

Firma RTC kupiła Kirambo w 2017 roku i uruchomiła ją w sezonie 2018. Tylko w tym roku wszyscy rolnicy zostali zarejestrowani, aby wziąć udział w programach szkoleniowych RTC, które pozwoliły rolnikom uzyskać certyfikację. Wysoka jakość kawy i otwartość rolników na innowacje w Kirambo pozwoliły RTC na produkcję mytej i suszonej kawy o wysokiej punktacji.

Wiśnie są dostarczane bezpośrednio do stacji Kirambo, gdzie są spławiane i oddzielane w celu usunięcia wadliwych wiśni. Kawa jest następnie umieszczana na podwyższonych łożach afrykańskich o grubości około 2 cm, gdzie jest suszona przez maksymalnie 30 dni, a w trakcie procesu suszenia jest odwracana co godzinę i przykrywana na noc.

Odmiana

Bourbon to jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian C. arabica na świecie, znana z doskonałej jakości. Rośnie na znacznych wysokościach. Jest to jedna z dwóch głównych odmian, z których wyhodowane są nowe odmiany, tą drugą jest typica. Zapisy historyczne wskazują, że Burbon został zabrany z lasów kawowych południowo-zachodniej Etiopii do Jemenu, gdzie był uprawiany jako roślina uprawna; ostatnie badania genetyczne to potwierdziły. Burbon został po raz pierwszy wyprodukowany na Reunion, który był znany jako wyspa Bourbon przed 1789 r. Później został zabrany przez Francuzów do Afryki kontynentalnej i do Ameryki Łacińskiej. Burbon rośnie najlepiej na wysokości od 1100 do 2000 metrów nad poziomem morza i daje 20-30% wyższą wydajność niż Typica. Ma komercyjnie opłacalny poziom potencjału plonowania i potencjał wzrostu, ale jest niestety podatny na choroby i szkodniki.

Red Bourbon i Orange Bourbon to rodzaje Burbonów, które zostały wyselekcjonowane ze spontanicznej mutacji.

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 23g kawy
  • 28 klików w Comandante
  • 300 ml wody o temperaturze 95°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 50g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 7 sekund)
  • w momencie wskazania przez stoper 30-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 150 ml
  • po upływie 1.10 sekund dodaj ponownie 100 ml wody
  • po około minucie i 40 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem 
  • całkowity czas parzenia to 2.30 sekund

Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/09
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Rwanda
Region Nyamasheke
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka sucha / natural
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Waga 250g

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
HAYB Etiopia Chelbesa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
HAYB Etiopia Chelbesa 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
59,90 zł 44,93 zł
Yerba mate Pizca del Mundo Japura Detox 100g
Yerba mate Pizca del Mundo Japura Detox 100g
12,90 zł 10,97 zł
szt.
Kyoto Creamy espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
Kyoto Creamy espresso 1kg kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego
104,90 zł 83,92 zł
GAT Fashion włoska kawiarka 2 filiżanki (2TZ)
GAT Fashion włoska kawiarka 2 filiżanki (2TZ)
74,90 zł 37,45 zł
Yerba mate Pajarito Compuesta con hierbas 500g ziołowa
Yerba mate Pajarito Compuesta con hierbas 500g ziołowa
22,90 zł 18,90 zł
Comandante C40 MK4 Nitro-Blade Sunset młynek ręczny do kawy
Comandante C40 MK4 Nitro-Blade Sunset młynek ręczny do kawy
1 198,90 zł 1 049,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium