Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu
towar niedostępny






Opis
Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17 omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.09.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Nyamasheke
|
uprawy |
1700 m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
88,75 pkt SCA
|
Opis
Stacja myjąca Kirambo znajduje się na wzgórzu ciągnącym się przy brzegu jeziora Kivu. Została wybudowana w 2008 roku i przez wiele lat jej eksploatacja była niestabilna, ponieważ właściciel nie miał środków na kapitał obrotowy, a stacja była co roku wynajmowana innym osobom. Przez te wszystkie lata rolnicy nie mieli partnera, który zapewniłby im jakiekolwiek wsparcie poza zakupem kawowych wiśni.
Firma RTC kupiła Kirambo w 2017 roku i uruchomiła ją w sezonie 2018. Tylko w tym roku wszyscy rolnicy zostali zarejestrowani, aby wziąć udział w programach szkoleniowych RTC, które pozwoliły rolnikom uzyskać certyfikację. Wysoka jakość kawy i otwartość rolników na innowacje w Kirambo pozwoliły RTC na produkcję mytej i suszonej kawy o wysokiej punktacji.
Wiśnie są dostarczane bezpośrednio do stacji Kirambo, gdzie są spławiane i oddzielane w celu usunięcia wadliwych wiśni. Kawa jest następnie umieszczana na podwyższonych łożach afrykańskich o grubości około 2 cm, gdzie jest suszona przez maksymalnie 30 dni, a w trakcie procesu suszenia jest odwracana co godzinę i przykrywana na noc.
Odmiana
Bourbon to jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian C. arabica na świecie, znana z doskonałej jakości. Rośnie na znacznych wysokościach. Jest to jedna z dwóch głównych odmian, z których wyhodowane są nowe odmiany, tą drugą jest typica. Zapisy historyczne wskazują, że Burbon został zabrany z lasów kawowych południowo-zachodniej Etiopii do Jemenu, gdzie był uprawiany jako roślina uprawna; ostatnie badania genetyczne to potwierdziły. Burbon został po raz pierwszy wyprodukowany na Reunion, który był znany jako wyspa Bourbon przed 1789 r. Później został zabrany przez Francuzów do Afryki kontynentalnej i do Ameryki Łacińskiej. Burbon rośnie najlepiej na wysokości od 1100 do 2000 metrów nad poziomem morza i daje 20-30% wyższą wydajność niż Typica. Ma komercyjnie opłacalny poziom potencjału plonowania i potencjał wzrostu, ale jest niestety podatny na choroby i szkodniki.
Red Bourbon i Orange Bourbon to rodzaje Burbonów, które zostały wyselekcjonowane ze spontanicznej mutacji.
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 23g kawy
- 28 klików w Comandante
- 300 ml wody o temperaturze 95°C
- przepłucz filtr wodą
- wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 50g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 7 sekund)
- w momencie wskazania przez stoper 30-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 150 ml
- po upływie 1.10 sekund dodaj ponownie 100 ml wody
- po około minucie i 40 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem
- całkowity czas parzenia to 2.30 sekund
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Rwanda Kirambo Lot 17
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/09 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Region | Nyamasheke |
Odmiana botaniczna | Red Bourbon |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.