CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Rwanda Bwenda Lot 682 omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami pomidora

Kawa Speciality z nutami jagód

kawa speciality z nutami karmelu


 
data palenia
2024.04.29
palarnia
pochodzenie
producent Kilku drobnych rolników
region
Nyamagabe
uprawy
1700 m n.p.m.
odmiana Red Bourbon
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
87.5 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Bwenda Lot 682 250g z Rwandy wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Bwenda zanurzy Cię w bukiecie smaków.
Od słodkiego kwiatowego aromatu po żywiołowość dojrzałych pomidorków koktajlowych i świeżych jagód, każdy łyk odkrywa nową warstwę złożoności, uzupełnioną dobrze zrównoważoną kwasowością cytrusów.

Właściciel Bwendy, Bernard Uwitije, urodził się i wychował w południowej Rwandzie, w dystrykcie Nyamagabe. Pochodzący z regionu, w którym dominowała kawa, jako pierwszy wszedł do sektora handlu zwykłą kawą domowej roboty.
Jednak gdy usłyszał o wartości kawy przetwarzanej na większą skalę, postanowił założyć porządny i zrównoważony biznes w branży kawowej. Kierując się tym postanowieniem, w 2016 roku w pobliżu rodzinnego miasta zbudował swój pierwszy mokry młyn. Pierwszy rok wykorzystał na poznanie wszystkich szczegółów skutecznej obsługi mokrego młyna, a w następnym sezonie zbudował drugą myjnię, po czym opanował przetwarzanie dużych ilości produktów bez utraty jakości.

Red Bourbon to odmiana pochodząca z Afryki Wschodniej, a konkretnie z Etiopii. Swoją nazwę wzięła od wyspy Burbonów, obecnie znanej jako Reunion, gdzie była później uprawiana. Jednak jej pochodzenie genetyczne można prześledzić od etiopskich odmian kawy. Z Reunion była eksportowana do innych regionów świata, w tym do Ameryki Łacińskiej i innych obszarów produkujących kawę. Nazwa „Red Bourbon” wywodzi się od jaskrawoczerwonego koloru wiśni, który odróżnia ją od innych odmian.
Profil smakowy charakteryzuje się harmonijnym połączeniem nut owocowych, często przypominających jagody, z delikatnym kwiatowym aromatem. Znany jest również ze swojej jasnej kwasowości. Odmiana ta, zwykle uprawiana na wysokościach od 1100 do 2000 metrów nad poziomem morza, rośnie w regionach położonych na dużych wysokościach, gdzie rozwija swój charakterystyczny smak.

Po zbiorach i dostarczeniu wisienek do stacji, są one spławiane i poddawane w ten sposób selekcji. Następnie rozdrabnia się je na rozcierarce tarczowej McKinnona i fermentuje w zbiornikach przez noc, aż śluz będzie gotowy do zmycia. W kolejnym etapie ziarna przechodzą przez kanały sortujące, a następnie trafiają na podwyższone grządki, gdzie są suszona przez 10–14 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Rwanda Bwenda Lot 682 omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium