Gardelli Peru El Eucalipto washed Caturra omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Peru El Eucalipto omniroast 250g kawa ziarnista speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
Yoner Celis Guerrero
|
region |
Cajamarca
|
wysokość upraw |
1700
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88 pkt SCA
|
Opis
Huabal to okręg w prowincji Jaén w Cajamarca. Jest dobrze znany z wysokiej jakości produkowanej kawy. Jednocześnie, ze względu na bardzo słabą infrastrukturę, wielu lokalnym producentom brakuje zasobów i wiedzy niezbędnej do pełnego wykorzystania potencjału ich upraw. Wysokości, na których pracują wahają się od 1200 do 2100 m n.p.m., przy czym większość gospodarstw znajduje się powyżej 1800 m n.p.m..
Wielu rolników w Huabal regenerowało glebę, sadząc odmianę Catimore, która jest promowana przez rząd i międzynarodowych nabywców, i na niektórych obszarach wysokościowych praktyka ta przyniosła doskonałe rezultaty. Wykorzystując premie, które otrzymują za jakość, coraz więcej producentów ponownie sadzi odmiany takie jak Caturra, Bourbon i Catuai. Przy odpowiedniej pielęgnacji i nawożeniu mogą one przynosić większe plony i lepszą jakość kawy. Ponieważ Huabal obejmuje kilka gór, warunki klimatyczne i gleby mogą się znacznie różnić. Niektóre obszary charakteryzują się mokrymi, wilgotnymi warunkami i czerwonymi, podobnymi do afrykańskich glebami, a inne - suchą i upalną pogodą. Różnice w klimacie i glebie przyczyniają się do wyjątkowych profili filiżanek i niektórych bardzo złożonych kaw.
Yoner, od którego pochodzą ziarna tej kawy, jest właścicielem małej działki w dystrykcie Huabal na wysokości 1700 m n.p.m., gdzie uprawia odmiany Caturra, Pache i Nacional. Nacional to nazwa czasami używana dla odmiany Typica w Peru i jest rzadko spotykana w tym regionie. W gospodarstwie rośnie około 4000 drzew.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Peru El Eucalipto
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Region | Cajamarca |
Odmiana botaniczna | Caturra |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |