CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Kolumbia Milán omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 129,90 zł

Cena regularna:

129.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 64 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami melona

kawa speciality z nutami arbuza

Kawa speciality z nutami guawy


data palenia
2024.10.16
palarnia
Gardelli Specialty Coffees
pochodzenie
Kolumbia
region
Risaralda
uprawy
1600 m n.p.m.
producent
Julio Cesar Madrid
stacja obróbki
Finca Milán
odmiana
Caturra
proces
fermentacja azotowa
typ palenia
omniroast - 
przelew
espresso
kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
melon
arbuz
guawa
kiwi
ogórek
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Milán 250g z Kolumbii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Ta niezwykła kawa to efekt innowacyjnej pracy, w ramach której podczas fermentacji wstrzykiwany jest azot, aby przyspieszyć procesy metaboliczne drobnoustrojów. Rezultatem jest delikatna, słodka i idealnie zrównoważona kawa, która uwalnia wyraziste nuty egzotycznych owoców.

Położona w sercu Pereira, Risaralda, na tle oszałamiającego Parku Narodowego Los Nevados i kompleksu wulkanicznego Nevado del Ruiz, Finca Milán jest świadectwem nieprzemijającej pasji do kawy Julio Cesara Madrida. Od czasu przejęcia farmy w 1982 r. Julio, producent kawy w trzecim pokoleniu, przekształcił Finca Milán w jedną z farm w Café UBA, sojuszu w Risaralda, który obejmuje również La Riviera i Buenos Aires, obejmując 60 hektarów bogatych gliniasto-gliniastych gleb.

Gospodarstwo położone jest na wysokości od 1400 do 1800 m n.p.m. w Andach, w otoczeniu idealnego klimatu, ze średnią temperaturą od 21 do 28℃ i rocznymi opadami wynoszącymi łącznie 1800 mm, przy średniej wilgotności powietrza wynoszącej 74%. Oprócz tradycyjnych upraw, takich jak banany, kukurydza i fasola, Finca Milán specjalizuje się w uprawie różnorodnych odmian kawy, w tym Colombia, Castillo, Supreme, Caturra, Catiope, Pink Bourbon i Red Bourbon. Gospodarstwo jest również wyposażone w najnowocześniejszą stację przetwórczą w ramach aliansu UBA, gdzie Julio nadzoruje skrupulatne przetwarzanie przy użyciu takich metod, jak naturalna, miodowa, myta, podwójna fermentacja i hodowla.

Zaangażowanie Julio w innowacje wykracza poza tradycyjne praktyki, w których w dużym stopniu wpłynęła na niego jego córka, biolog, która badała doświadczenie sensoryczne (właściwości organoleptyczne) w związku z wykorzystaniem kultur startowych mikroorganizmów w fermentacji kawy, i pomogła Julio udoskonalić metody przetwarzania. Ta partia jest wynikiem takiej właśni innowacji, oferując unikalny profil smakowy.

Fermentacja azotowa rozpoczyna się od wyselekcjonowania wyłącznie dojrzałych ziaren kawy. Kiedy zrywa się wiśnię kawową, zarodek wewnątrz nasiona rozpoczyna proces metaboliczny w przygotowaniu do kiełkowania. Proces ten zwiększa zarówno temperaturę, jak i wymianę płynów wewnątrz wiśni, napędzaną zapotrzebowaniem zarodka na energię.

Wykorzystując ten proces, wiśnie umieszcza się w worku na 10 do 12 godzin, aby przyspieszyć wzrost temperatury. Na tym etapie bakterie obecne w środowisku i na wiśniach zaczynają rozkładać węglowodany na cukry, co dodatkowo podnosi temperaturę. Następnie kawa jest schładzana w zbiorniku z wodą do temperatury 8-10°C. Usuwany jest z niej tlen, a zamiast niego wprowadzany jest azot. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie z resztek śluzu i kilkudniowe suszenie. Ostatecznie ziarna są przechowywane w workach przez jeden lub dwa miesiące. Przed eksportem są czyszczone za pomocą maszyny do łuskania.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
94°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17 g kawy
  • 14 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:15
  • 1.84 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17 g kawy
  • 12 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:10
  • 1.87 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/10
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy owocowa kwasowość
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Gardelli Kolumbia Milán omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium