Gardelli Kolumbia Milán omniroast 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.10.16 |
palarnia
Gardelli Specialty Coffees |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Risaralda
|
uprawy
1600 m n.p.m.
|
producent
Julio Cesar Madrid
|
stacja obróbki
Finca Milán
|
odmiana
Caturra
|
proces
fermentacja azotowa |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
arbuz guawa kiwi ogórek |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Milán 250g z Kolumbii wypalona we włoskiej palarni Gardelli
Ta niezwykła kawa to efekt innowacyjnej pracy, w ramach której podczas fermentacji wstrzykiwany jest azot, aby przyspieszyć procesy metaboliczne drobnoustrojów. Rezultatem jest delikatna, słodka i idealnie zrównoważona kawa, która uwalnia wyraziste nuty egzotycznych owoców.
Położona w sercu Pereira, Risaralda, na tle oszałamiającego Parku Narodowego Los Nevados i kompleksu wulkanicznego Nevado del Ruiz, Finca Milán jest świadectwem nieprzemijającej pasji do kawy Julio Cesara Madrida. Od czasu przejęcia farmy w 1982 r. Julio, producent kawy w trzecim pokoleniu, przekształcił Finca Milán w jedną z farm w Café UBA, sojuszu w Risaralda, który obejmuje również La Riviera i Buenos Aires, obejmując 60 hektarów bogatych gliniasto-gliniastych gleb.
Gospodarstwo położone jest na wysokości od 1400 do 1800 m n.p.m. w Andach, w otoczeniu idealnego klimatu, ze średnią temperaturą od 21 do 28℃ i rocznymi opadami wynoszącymi łącznie 1800 mm, przy średniej wilgotności powietrza wynoszącej 74%. Oprócz tradycyjnych upraw, takich jak banany, kukurydza i fasola, Finca Milán specjalizuje się w uprawie różnorodnych odmian kawy, w tym Colombia, Castillo, Supreme, Caturra, Catiope, Pink Bourbon i Red Bourbon. Gospodarstwo jest również wyposażone w najnowocześniejszą stację przetwórczą w ramach aliansu UBA, gdzie Julio nadzoruje skrupulatne przetwarzanie przy użyciu takich metod, jak naturalna, miodowa, myta, podwójna fermentacja i hodowla.
Zaangażowanie Julio w innowacje wykracza poza tradycyjne praktyki, w których w dużym stopniu wpłynęła na niego jego córka, biolog, która badała doświadczenie sensoryczne (właściwości organoleptyczne) w związku z wykorzystaniem kultur startowych mikroorganizmów w fermentacji kawy, i pomogła Julio udoskonalić metody przetwarzania. Ta partia jest wynikiem takiej właśni innowacji, oferując unikalny profil smakowy.
Fermentacja azotowa rozpoczyna się od wyselekcjonowania wyłącznie dojrzałych ziaren kawy. Kiedy zrywa się wiśnię kawową, zarodek wewnątrz nasiona rozpoczyna proces metaboliczny w przygotowaniu do kiełkowania. Proces ten zwiększa zarówno temperaturę, jak i wymianę płynów wewnątrz wiśni, napędzaną zapotrzebowaniem zarodka na energię.
Wykorzystując ten proces, wiśnie umieszcza się w worku na 10 do 12 godzin, aby przyspieszyć wzrost temperatury. Na tym etapie bakterie obecne w środowisku i na wiśniach zaczynają rozkładać węglowodany na cukry, co dodatkowo podnosi temperaturę. Następnie kawa jest schładzana w zbiorniku z wodą do temperatury 8-10°C. Usuwany jest z niej tlen, a zamiast niego wprowadzany jest azot. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie z resztek śluzu i kilkudniowe suszenie. Ostatecznie ziarna są przechowywane w workach przez jeden lub dwa miesiące. Przed eksportem są czyszczone za pomocą maszyny do łuskania.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40 g naparu z 19 g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8 g kawy
100 g wody
temperatura:
94°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17 g kawy
- 14 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:15
- 1.84 tds
- 17 g kawy
- 12 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:10
- 1.87 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.