CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Kolumbia Las Garzas omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami suszonej śliwki

kawa speciality z nutami ananasa

kawa speciality z nutami gorzkiej czekolady


 
data palenia
2024.04.05
palarnia
pochodzenie
producent Kilku drobnych rolników
region
Tolima
uprawy
1700 - 2000 m n.p.m.
odmiana Caturra, Castillo, Colombia
proces natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Las Garzas 250g z Kolumbii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Odkryj Las Garzas, nową kolumbijską kawę, która oddaje autentyczność ziem Tolimy. Dzięki owocowym i słodkim nutom ta naturalnie przetworzona partia zapewnia zrównoważone i satysfakcjonujące doświadczenie, które idealnie pasuje do każdej chwili dnia. Dzięki swojej wszechstronności Las Garzas jest idealnym wyborem, aby towarzyszyć Ci w każdej codziennej przygodzie.

Ta specjalna, naturalnie przetworzona partia pochodzi od Azahar Coffee Company i jej partnerskich rolników z Gaitanii, w Planadas, w południowej Tolimie. Rolnicy, z których większość kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kawy, mieszkają na wysokościach od 1700 do 2000 m npm i uprawiają odmiany Colombia, Castillo i Caturra.

Położona 331 km od stolicy Bogoty, w południowej części Tolimy, Gaitania może poszczycić się wysokościami od 1400 m npm w centrum miasta aż do 5355 m npm. W rzeczywistości 50% Nevado de Huila znajduje się w Gaitanii i jako trzecia najwyższa góra w Kolumbii, ustępując jedynie szczytom Colón i Bolivar w Sierra Nevada w Santa Marta, jest wielkim źródłem dumy, a także wody dla okolicy.

Dziś siła regionalnej gospodarki pochodzi z produkcji kawy w Gaitani, ale podczas kryzysu cenowego w latach 90. wielu plantatorów kawy zaczęło uprawiać mak lekarski, co spowodowało więcej trudności w tym regionie. „Gorączka” związana z tą uprawą opadła po pięciu latach, a producenci kawy z Gaitani powrócili do uprawy swoich ulubionych upraw.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Kolumbia Las Garzas omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium