Gardelli Kenya Thiriku AB omniroast 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Gardelli Kenya Thiriku AB omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | Wielu drobnych rolników |
region |
Nyeri
|
uprawy |
1880 - 1970 m n.p.m.
|
odmiana | SL28 |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
88 pkt SCA
|
Opis
Branża kawowa w Kenii przeżywa w ostatnich latach pewne zawirowania: rolników rozczarowały bardzo niskie zyski i korupcja urzędników zarządów spółdzielni, a produktywność upraw spada.
Z tych i być może innych powodów, rolnicy z obszaru, na którym obecnie znajduje się myjnia Thiriku, zaczęli zastępować kawę innymi lukratywnymi uprawami. Jednak gdy dynamika w społeczeństwie spółdzielczym zmieniła się wraz z wejściem nowego importera, wielu rolników wznowiło uprawę kawy dzięki obietnicy stabilnego podstawowego dochodu w każdym sezonie.
W zamian rolnicy zobowiązali się do produkcji kawy najwyższej jakości i doskonalenia swoich praktyk rolniczych w ścisłej współpracy z miejscowym agronomem, Bernardem Gichimu.
To dzięki tej ulepszonej współpracy między rolnikami a spółdzielnią Thiriku stało się specjalną myjnią, konsekwentnie produkującą jedne z najlepszych partii w kraju.
Odmiana
Szczep SL28 został wyhodowany przez Scott Laboratories w 1931 roku z Tanganika D.R. Stał się bardzo popularny w całej Kenii i jest uznawany za odmianę dającą wyjątkowej jakości filiżankę.
Ma szerokie liście z miedzianymi końcówkami, a ziarno jest duże i szerokie.
Jednocześnie wydajność SL28 jest stosunkowo niska. Chociaż nie ma wystarczających dowodów, niektóre źródła twierdzą, że Scott Labs skrzyżował mutacje French Mission, Mocha i Yemen Typica, aby wyprodukować SL 28. Niezależnie od dokładnego składu genetycznego, pierwotnym celem prawie na pewno było stworzenie rośliny o wysokiej jakości i rozsądnej produktywności i duża odporność na suszę.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Thiriku AB
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.