Gardelli Kenya Thiriku AB omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Kenya Thiriku AB omniroast 250g

Kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

Kawa speciality z nutami limonki

Kawa speciality z nutami grejpfruta

 

Charakterystyka

data palenia
2023.02.08
palarnia
pochodzenie
producent Wielu drobnych rolników
region
Nyeri
uprawy
1880 - 1970 m n.p.m.
odmiana SL28
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88 pkt SCA

Opis 

Branża kawowa w Kenii przeżywa w ostatnich latach pewne zawirowania: rolników rozczarowały bardzo niskie zyski i korupcja urzędników zarządów spółdzielni, a produktywność upraw spada.
Z tych i być może innych powodów, rolnicy z obszaru, na którym obecnie znajduje się myjnia Thiriku, zaczęli zastępować kawę innymi lukratywnymi uprawami. Jednak gdy dynamika w społeczeństwie spółdzielczym zmieniła się wraz z wejściem nowego importera, wielu rolników wznowiło uprawę kawy dzięki obietnicy stabilnego podstawowego dochodu w każdym sezonie.
W zamian rolnicy zobowiązali się do produkcji kawy najwyższej jakości i doskonalenia swoich praktyk rolniczych w ścisłej współpracy z miejscowym agronomem, Bernardem Gichimu.
To dzięki tej ulepszonej współpracy między rolnikami a spółdzielnią Thiriku stało się specjalną myjnią, konsekwentnie produkującą jedne z najlepszych partii w kraju.

Odmiana

Szczep SL28 został wyhodowany przez Scott Laboratories w 1931 roku z Tanganika D.R. Stał się bardzo popularny w całej Kenii i jest uznawany za odmianę dającą wyjątkowej jakości filiżankę.
Ma szerokie liście z miedzianymi końcówkami, a ziarno jest duże i szerokie.

Jednocześnie wydajność SL28 jest stosunkowo niska. Chociaż nie ma wystarczających dowodów, niektóre źródła twierdzą, że Scott Labs skrzyżował mutacje French Mission, Mocha i Yemen Typica, aby wyprodukować SL 28. Niezależnie od dokładnego składu genetycznego, pierwotnym celem prawie na pewno było stworzenie rośliny o wysokiej jakości i rozsądnej produktywności i duża odporność na suszę.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Thiriku AB

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2023/02
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Waga 250g

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Klienci interesowali się również tymi produktami
Promocje

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium