Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

Gardelli Kenya Ruarai washed 89 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Kenya Ruarai washed 89 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do  ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 57,52 zł 71,90 zł 57.52
ilość szt.
Zyskujesz 57 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Kenya Ruarai omniroast 250g kawa ziarnista speciality

kawa speciality z nutami porzeczek

Kawa speciality z nutami cytryny

Kawa speciality z nutami miodu

Kawa speciality z nutami pomidora

 

Szczegóły

Palarnia Włochy
Pochodzenie Kenya
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast:
ekspres / kawiarka
przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces washed
Region Nyeri
Odmiana SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw 1524 - 1692 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy porzeczka
cytryna
miód
pomidor
czerna herbata
Ocena w cuppingu 89,25 pkt
Data palenia: 2021/10/15

Opis kawy Gardelli Kenya Ruarai

Ta partia pochodzi z rodzinnych gospodarstw, zorganizowanych wokół młyna Ruarai w hrabstwie Nyeri w Kenii. Ruarai to nazwa Kikuju oznaczająca „miejsce skał”, co odnosi się do wypełnionej skałami rzeki Ruarai, która płynie w pobliżu młyna i od której pochodzi jego nazwa. Stowarzyszenie Rolników Ruthaka zarządza młynem Ruarai, który przetwarza wiśnie pochodzące od członków stowarzyszenia. To bardzo małe gospodarstwa, gdzie uprawianych jest około 250 drzew kawowych na działkach o powierzchni pół akra. Małe działki dają tym producentom możliwość zbierania i dostarczania do młyna tylko najbardziej dojrzałych wiśni. Sortowanie wiśni odbywa się również w młynie, przed usunięciem miąższu, fermentacją i myciem kawy. Kawa jest następnie moczona w świeżej wodzie przez długi czas, aby utrwalić charakterystyczne dla Kenii profile.

Hrabstwo Nyeri leży na żyznych wyżynach centralnych między wschodnią podstawą pasma górskiego Aberdare (Nyandarua), które stanowi część wschodniego krańca Wielkiej Doliny Ryftowej, a zachodnimi zboczami Góry Kenia. Połączenie żyznej gleby, sezonowych opadów, niższych temperatur i dużej wysokości zapewnia idealny klimat dla kaw charakteryzujących się wysoką kwasowością, pełnym body i dojrzałymi owocami.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Ruarai

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 25g kawy
  • 21 klików w Comandante
  • 390 ml wody o temperaturze 92°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 90g wody, dość szybko (ok.8 sekund)
  • po 30 sekundach dodaj kolejne 200g wody, również okrężnym ruchem
  • po minucie sekundach (czyli w momencie wskazania 2 minut przez stoper) dodaj 100g wody okrężnym ruchem
  • następnie delikatnie zamieszaj dripperem poruszając nim "w okręgu"
  • całkowity czas parzenia to 3.50 sekund

 

 

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/10
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Nyeri
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium