CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Kenya Kigwandi AB omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Gardelli Kenya Kigwandi AB omniroast 250g

Kawa speciality z nutami grejpfruta

Kawa speciality z nutami cytryny

Kawa speciality z nutami pomidora

 

Charakterystyka

data palenia
2024.06.21
palarnia
pochodzenie
producent Spółdzielnia Mutheka - Wielu drobnych rolników
region
Nyeri
uprawy
1600 - 1700 m n.p.m.
odmiana SL28, SL34
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88.75 pkt SCA

Opis 

Ta wyjątkowa kawa ukazuje całe bogactwo kenijskiej tradycji kawowej. Jest to partia klasy AB, nie bardziej popularna AA. Co to znaczy? Sortowanie w Kenii odbywa się według wielkości ziaren - klasa AA jest przyznawana największym ziarenkom o średnicy nieco ponad jednej czwartej cala, AB jest nieco mniejsza. Większość branży uważa AA za "złoty standard", ale bardziej interesuje nas przecież jakość filiżanki niż wygląd ziaren, a ta kawa jest jedną z najlepszych mytych partii w Kenii w latach 2021-2022.

Spółdzielnia rolnicza Mutheka (FCS) składa się z ponad 6000 aktywnych rolników, z których około 900 korzysta z myjni (fabryki) Kigwandi. Fabryka, która jest częścią Mutheka FCS, wykorzystuje wodę z rzeki Kagumo. Drobni rolnicy dostarczający wiśnie do fabryki w Kigwandi mają średnio po 207 kawowców i zazwyczaj uprawiają też rośliny rodzące owoce spożywcze obok swoich małych działek kawowych.

W fabryce Kigwandi wiśnie są zbierane od rolników w całym regionie i łączone razem, a następnie fermentowane w zbiornikach przez 48 godzin. Następnie ziarna moczy się do drugiej, 24-godzinnej fermentacji. Po usunięciu śluzu ziarna są przenoszone na podwyższone podesty do wyschnięcia, mniej więcej na 2-3 tygodnie w zależności od warunków pogodowych. Podwójna fermentacja, często nazywana po prostu „Kenya Washed”. Przyczynia się do niesamowitej głębokiej słodyczy i złożonej kwasowości tej kawy.

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 17g kawy
  • 23 kliki w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:50
  • 1,46 tds

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Kalita (flatbed):

  • 17g kawy
  • 17 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:30
  • 1,48 tds

Odmiany

Szczep SL28 został wyhodowany przez Scott Laboratories w 1931 roku z Tanganika D.R. Stał się bardzo popularny w całej Kenii i jest uznawany za odmianę dającą wyjątkowej jakości filiżankę.
Ma szerokie liście z miedzianymi końcówkami, a ziarno jest duże i szerokie.

Jednocześnie wydajność SL28 jest stosunkowo niska. Chociaż nie ma wystarczających dowodów, niektóre źródła twierdzą, że Scott Labs skrzyżował mutacje French Mission, Mocha i Yemen Typica, aby wyprodukować SL 28. Niezależnie od dokładnego składu genetycznego, pierwotnym celem prawie na pewno było stworzenie rośliny o wysokiej jakości i rozsądnej produktywności i duża odporność na suszę.

SL 34 to mutacja French Mission, wywodząca się z plantacji Loresho w Kabete. SL34 ma szerokie liście z brązowymi końcówkami. Jest szeroko uprawiana w całej Kenii. SL34 jest ceniona za wysoką wydajność w różnych warunkach klimatycznych i duże zakresy wysokości. Uważa się również, że jest w stanie wytrzymać suszę i silne opady deszczu.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Kigwandi AB

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Kenya Kigwandi AB omniroast 250g kawa ziarnista speciality
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium