Gardelli Kenya Kigwandi AB omniroast 250g kawa ziarnista speciality
Gardelli Kenya Kigwandi AB omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2024.06.21
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | Spółdzielnia Mutheka - Wielu drobnych rolników |
region |
Nyeri
|
uprawy |
1600 - 1700 m n.p.m.
|
odmiana | SL28, SL34 |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
88.75 pkt SCA
|
Opis
Ta wyjątkowa kawa ukazuje całe bogactwo kenijskiej tradycji kawowej. Jest to partia klasy AB, nie bardziej popularna AA. Co to znaczy? Sortowanie w Kenii odbywa się według wielkości ziaren - klasa AA jest przyznawana największym ziarenkom o średnicy nieco ponad jednej czwartej cala, AB jest nieco mniejsza. Większość branży uważa AA za "złoty standard", ale bardziej interesuje nas przecież jakość filiżanki niż wygląd ziaren, a ta kawa jest jedną z najlepszych mytych partii w Kenii w latach 2021-2022.
Spółdzielnia rolnicza Mutheka (FCS) składa się z ponad 6000 aktywnych rolników, z których około 900 korzysta z myjni (fabryki) Kigwandi. Fabryka, która jest częścią Mutheka FCS, wykorzystuje wodę z rzeki Kagumo. Drobni rolnicy dostarczający wiśnie do fabryki w Kigwandi mają średnio po 207 kawowców i zazwyczaj uprawiają też rośliny rodzące owoce spożywcze obok swoich małych działek kawowych.
W fabryce Kigwandi wiśnie są zbierane od rolników w całym regionie i łączone razem, a następnie fermentowane w zbiornikach przez 48 godzin. Następnie ziarna moczy się do drugiej, 24-godzinnej fermentacji. Po usunięciu śluzu ziarna są przenoszone na podwyższone podesty do wyschnięcia, mniej więcej na 2-3 tygodnie w zależności od warunków pogodowych. Podwójna fermentacja, często nazywana po prostu „Kenya Washed”. Przyczynia się do niesamowitej głębokiej słodyczy i złożonej kwasowości tej kawy.
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 17g kawy
- 23 kliki w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:50
- 1,46 tds
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Kalita (flatbed):
- 17g kawy
- 17 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:30
- 1,48 tds
Odmiany
Szczep SL28 został wyhodowany przez Scott Laboratories w 1931 roku z Tanganika D.R. Stał się bardzo popularny w całej Kenii i jest uznawany za odmianę dającą wyjątkowej jakości filiżankę.
Ma szerokie liście z miedzianymi końcówkami, a ziarno jest duże i szerokie.
Jednocześnie wydajność SL28 jest stosunkowo niska. Chociaż nie ma wystarczających dowodów, niektóre źródła twierdzą, że Scott Labs skrzyżował mutacje French Mission, Mocha i Yemen Typica, aby wyprodukować SL 28. Niezależnie od dokładnego składu genetycznego, pierwotnym celem prawie na pewno było stworzenie rośliny o wysokiej jakości i rozsądnej produktywności i duża odporność na suszę.
SL 34 to mutacja French Mission, wywodząca się z plantacji Loresho w Kabete. SL34 ma szerokie liście z brązowymi końcówkami. Jest szeroko uprawiana w całej Kenii. SL34 jest ceniona za wysoką wydajność w różnych warunkach klimatycznych i duże zakresy wysokości. Uważa się również, że jest w stanie wytrzymać suszę i silne opady deszczu.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Kigwandi AB
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
139,99 zł
Cena regularna:
199,90 zł