Gardelli Kenya Gakuyuini 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Kenya Gakuyuini omniroast 250g kawa ziarnista speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
wielu drobnych farmerów
|
region |
Kirinyaga
|
wysokość upraw |
1700 - 1900
|
odmiana | SL28 i SL34 |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
88,75 pkt SCA
|
Opis kawy
Młyn Gakuyuini znajduje się w hrabstwie Kyrinyaga na centralnych wyżynach Kenii. Należy do Spółdzielni Thirikwa.
Położony jest w pięknym, żyznym i zalesionym miejscu i otoczony przez plantacje tysięcy drobnych rolników produkujących na własne potrzeby, którzy uprawiają kawę obok ziemniaków, bananów, mango i awokado.
Większość tych gospodarstw położonych jest na wysokości około 1650 m npm, co jest jednym z kluczowych czynników w produkcji ziaren o tak wyjątkowym smaku.
Plantatorzy korzystają z dobrodziejstw żyznych gleb, które powstały z popiołu wygasłego wulkanu – Mount Kenya. Uprawiane przez nich odmiany kawy to głównie SL28, SL34, Ruiru 11, Batian i SL28 szczepione na podkładce Ruiru. Ten ostatni gatunek łączy w sobie wytrzymałość i odporność na choroby Ruiru 11 z wyjątkową jakością filiżanki SL28.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Gakuyuini
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 16g kawy
- 24 kliki w Comandante
- 250 ml wody o temperaturze 95°C
- przepłucz filtr wodą
- wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 40g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 5 sekund)
- w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 105 ml
- w 50 sekundzie dodaj ponownie 105 ml wody
- po około minucie i 15 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem
- całkowity czas parzenia to 2.40 sekund
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Region | Kirinyaga |
Odmiana botaniczna | SL28 i SL34 |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |