Gardelli Kenya Gakuyuini 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Kenya Gakuyuini 88,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,42 zł 69,90 zł 59.42
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Kenya Gakuyuini omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Kawa speciality z nutami wanilii

Kawa speciality z nutami earl grey

Kawa speciality z nutami dojrzałej wiśni

 

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.09
palarnia
pochodzenie
producent
wielu drobnych farmerów
region
Kirinyaga
wysokość upraw
1700 - 1900
odmiana SL28 i SL34
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
wanilia
earl grey
galaretka różana
cytryna
dojrzała wiśnia
ocena w cuppingu
88,75 pkt SCA

Opis kawy

Młyn Gakuyuini znajduje się w hrabstwie Kyrinyaga na centralnych wyżynach Kenii. Należy do Spółdzielni Thirikwa.
Położony jest w pięknym, żyznym i zalesionym miejscu i otoczony przez plantacje tysięcy drobnych rolników produkujących na własne potrzeby, którzy uprawiają kawę obok ziemniaków, bananów, mango i awokado.
Większość tych gospodarstw położonych jest na wysokości około 1650 m npm, co jest jednym z kluczowych czynników w produkcji ziaren o tak wyjątkowym smaku.
Plantatorzy korzystają z dobrodziejstw żyznych gleb, które powstały z popiołu wygasłego wulkanu – Mount Kenya. Uprawiane przez nich odmiany kawy to głównie SL28, SL34, Ruiru 11, Batian i SL28 szczepione na podkładce Ruiru. Ten ostatni gatunek łączy w sobie wytrzymałość i odporność na choroby Ruiru 11 z wyjątkową jakością filiżanki SL28.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Kenya Gakuyuini

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 16g kawy
  • 24 kliki w Comandante
  • 250 ml wody o temperaturze 95°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 40g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 5 sekund)
  • w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej koleją porcję wody - 105 ml
  • w 50 sekundzie dodaj ponownie 105 ml wody
  • po około minucie i 15 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem 
  • całkowity czas parzenia to 2.40 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kenia
Region Kirinyaga
Odmiana botaniczna SL28 i SL34
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
Johan & Nyström Fika omniroast 500g kawa ziarnista
55,00 zł 47,90 zł
szt.
Kinto Travel Tumbler 350 ml kubek termiczny
Kinto Travel Tumbler 350 ml kubek termiczny
159,90 zł 139,90 zł
AeroPress Coffee Maker Zaparzacz do kawy
AeroPress Coffee Maker Zaparzacz do kawy
154,90 zł 99,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium