CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Gardelli Kenia Kamwangi AA omniroast 250g | CoffeeLove
  • nowość

Gardelli Kenia Kamwangi AA omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami czarnej porzeczki

Kawa Speciality z nutami truskawki

kawa speciality z nutami miodu


 
data palenia
2024.04.29
palarnia
pochodzenie
producent Fabryka Kamwangi
region
Kirinyaga
uprawy
1600 - 1800 m n.p.m.
odmiana SL28, SL34, Ruiru 11
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
89 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Kamwangi AA 250g z Kenii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Kamwangi jest ucieleśnieniem kenijskiej doskonałości. Ta wysokiej jakości kawa AA, przetwarzana metodą washed, może pochwalić się żywym profilem smakowym z intensywną słodyczą i złożoną kwasowością.

Kamwangi to myjnia – lub fabryka, jak się je nazywa w Kenii – będąca własnością Stowarzyszenia Rolników New Ngariama w dystrykcie Kirinyaga. Leży na zboczach góry Kenia w bogatej rolniczo prowincji centralnej, na wysokości 1610 metrów nad poziomem morza. Spółdzielnia posiada trzy stacje mycia: Kamwangi, Kainumui i Kiamugumo. Kamwangi jest największą z całej trójki i została założona w 1982 roku. Spółdzielnia współpracuje z około 1500 lokalnymi rolnikami, którzy uprawiają odmiany Ruiru 11, SL28 i Batian na wysokościach do 1800 m npm. Kamwangi od kilku sezonów niezmiennie produkuje jedne z najwybitniejszych kenijskich kaw, co jest dowodem staranności rolników i personelu fabryki.

Wiśnie kawy są ręcznie sortowane przez rolników na niedojrzałe i przejrzałe, zanim trafią do produkcji. Po usunięciu miąższu kawę poddaje się fermentacji przez 24–36 godzin w cieniu, w zależności od temperatury otoczenia.
Po fermentacji wiśnie są myte i ponownie sortowane według gęstości w kanałach myjących. Następnie trafiają na stoły suszarnicze, gdzie będą suszone na słońcu na afrykańskich łóżkach przez 12 do 20 dni (czas zależy od warunków pogodowych). W południe i na noc kawę przykrywa się folią, aby chronić ziarna przed nocną wilgocią i deszczem.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 45 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 3:00
  • 1.30 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 45 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:50
  • 1.25 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Kenia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Kenia Kamwangi AA omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium