Gardelli Indonesia Blue Batak omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Gardelli Indonesia Blue Batak omniroast 250g kawa ziarnista speciality
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,90 zł 69,90 zł 59.90
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 69,90 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Indonesia Blue Batak omniroast 250g

Kawa speciality z nutami aromatycznych ziół

Kawa speciality z nutami syropu klonowego

Kawa speciality z nutami żurawiny

 

Charakterystyka

data palenia
2023.06.14
palarnia
pochodzenie
producent drobni rolnicy
region
Sumatra (Lintong)
uprawy
1300 - 1650 m n.p.m.
odmiana Typica
Catimor
proces Wet hulled
(Giling Basah)
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88.25 pkt SCA

Opis 

Jedno z ulubionych terroir Rubensa powraca i smakuje dokładnie tak, jak się spodziewał!
Blue Batak była jedną z pierwszych partii single origin, które Rubens wypalił w 2009 roku, a to wyjątkowe terroir zajmuje szczególne miejsce w jego sercu.

Złożoność tej kawy i wyraźne nuty smakowe sprawiają, że jest ona wyjątkowa. Kwiatowym i ziołowym nutom, które charakteryzują tę serię, towarzyszy owocowa nuta żurawiny i kwaskowatość cytryny.

Blue Batak pochodzi z Lintong (oficjalnie Lintong Nihuta) na południowym krańcu jeziora Toba, na północnej Sumatrze. Jezioro Toba jest największym jeziorem krateru wulkanicznego na świecie. Od dziesięcioleci kawa była uprawiana w tym bogatym wulkanicznie regionie przez plemię Batak, które zamieszkiwało te tereny od czasu osiedlenia się w XIII wieku.
W sumie około 3500 drobnych rolników produkuje od 4 do 5 worków kawy rocznie. Każdy rolnik ma od 500 do 1000 drzew posadzonych na 0,5-1 ha gruntu. Obszar ten położony jest na wysokości od 1300 do 1650 m n.p.m., a jego topografia w większości jest płaska. Gleby są przeważnie kwaśne, średnio żyzne i bogate w materię organiczną. Drzewa kawowe są przeważnie uprawiane w słońcu z niewielkim zacienieniu drzewa Eryantha, przy niskim zagęszczeniu.

Blue Batak to prawdziwie "speciality" i premium z regionu Lintong. Od uprawy po suszenie wszystko odbywa się ręcznie, potrójnie ręcznie zbierane i pakowane.

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 17g kawy
  • 19 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 92°C
  • czas 2:35
  • 1,55 tds

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Kalita (flatbed):

  • 17g kawy
  • 15 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 92°C
  • czas 2:40
  • 1,60 tds

Odmiany

Typica

Typica to wysoka odmiana charakteryzująca się bardzo niską wydajnością, podatnością na większość chorób oraz dobrą jakością filiżanki.

Uważa się, że grupa Typica, podobnie jak wszystkie odmiany arabiki, pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii. Około w XV-XVI wieku został szczep przewieziony do Jemenu. Do 1700 roku w Indiach uprawiano nasiona z Jemenu. W latach 1696 i 1699 nasiona kawy wysłano z wybrzeży Malabaru w Indiach na wyspę Batavia (dzisiejsza Jawa w Indonezji). Te kilka nasion dało początek temu, co obecnie znamy jako odrębną odmianę Typica. W 1706 roku pojedyncza roślina kawy Typica została przewieziona z Jawy do Amsterdamu i umieszczona w ogrodach botanicznych; stamtąd zakład został udostępniony Francji w 1714 roku.

W 1719 r. Typica została wysłana z Holandii kolonialnymi szlakami handlowymi do Gujany Holenderskiej (obecnie Surinam), a następnie w 1722 r. do Cayenne (Gujana Francuska), skąd w 1727 r. trafiła do północnej części Brazylii, i południowej Brazylii między 1760 a 1770. Z Paryża rośliny wysłano również na Martynikę w Indiach Zachodnich w 1723. Anglicy sprowadzili szczep Typica z Martyniki na Jamajkę w 1730. Dotarła też do Santo Domingo w 1735. Z Santo Domingo nasiona wysłano do Kuby w 1748. Później też Kostaryka (1779) i Salwador (1840) otrzymały nasiona z Kuby.

Pod koniec XVIII wieku uprawa drzewek Typica rozprzestrzeniła się na Karaiby (Kuba, Puerto Rico, Santo Domingo), Meksyk i Kolumbię, a stamtąd na całą Amerykę Środkową – w Salwadorze była uprawiana już w 1740 roku. Większość plantacji kawy w Ameryce Południowej i Środkowej była obsadzona odmianą Typica. Ponieważ Typica jest zarówno mało wydajna, jak i bardzo podatna na poważne choroby kawy, została stopniowo zastąpiona w większości obu Ameryk, ale nadal jest szeroko sadzona w Peru, Republice Dominikany i na Jamajce, gdzie nazywa się Jamaica Blue Mountain.

Catimor

Catimor to kontrowersyjna odmiana kawy. Jest to krzyżówka odmiany Timor (odpornej na rdzę liściową, która jest obecnie dużym problemem w Ameryce Środkowej) i odmiany Caturra. Został wyhodowany w Portugalii w 1959 roku.
Rośnie i owocuje bardzo szybko i daje bardzo wysokie plony. Jest odporny zarówno na szkodniki, jak i rdzę, a także dobrze rośnie na znacznie niższych wysokościach w porównaniu z wieloma innymi odmianami handlowymi. Jednocześnie uprawa na bardzo niskich lub dużych wysokościach jest trudniejsza.
Wszystkie te fakty nie brzmią aż tak źle idealnie, więc dlaczego różnorodność jest problematyczna? Odpowiedź leży w jakości filiżanki.
Timor jest genetycznie spokrewniony z gatunkami Robusty, które osiągają gorsze wyniki pod względem jakości filiżanki.
Ponadto Catimor ma krótszą żywotność niż inne odmiany, ponieważ jest wyjątkowo predysponowany do owocowania. Niektórzy producenci zgłaszają poważne spadki produkcji już po 10 latach uprawy.

Obróbka

Proces łuskania na mokro (wet hulled), typowy dla Indonezji, jest lokalnie nazywany Giling Basah.
Giling Basah to termin używany przez indonezyjskich przetwórców kawy do opisania metody stosowanej do usuwania łusek Coffea Arabica.

Większość drobnych rolników na Sumatrze, Sulawesi, Flores i Papui stosuje ten proces do przygotowania ziaren kawy do sprzedaży. Postępując zgodnie z tą metodą przetwarzania, rolnicy mechanicznie usuwają zewnętrzną skórkę z wiśni, używając lokalnych maszyn do rozwarstwiania, nazywanych „Luwak”. Ziarna kawy, wciąż pokryte śluzem, są następnie przechowywane do jednego dnia w plastikowych torbach. Następnie śluz jest zmywany, a kawa pergaminowa jest częściowo suszona, zachowując 30% do 35% zawartości wilgoci.

Kawa pergaminowa jest następnie łuskana w stanie półmokrym, co nadaje ziarnom wyjątkowy niebiesko-zielony wygląd. Uważa się, że ta metoda zmniejsza kwasowość i zwiększa treściwość, nadając klasyczny indonezyjski profil filiżanki.

Proces Giling Basah może stworzyć tzw. „kozią stopę”, pęknięcie na jednym końcu, w zielonych ziarnach kawy. Czasami maszyna do łuskania częściowo miażdży miękką fasolę, nadając jej kształt przypominający rozszczepione kopyto.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Indonesia Blue Batak

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia (miesiąc) 2023/06
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Indonezja
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Melitta AromaFresh RWT 1021-04 Ekspres przelewowy automatyczny z młynkiem miedziany
Melitta AromaFresh RWT 1021-04 Ekspres przelewowy automatyczny z młynkiem miedziany

799,90 zł

Cena regularna: 898,90 zł

Najniższa cena: 674,18 zł
Fjord Coffee El Salvador Puerto Arturo filtr 250g kawa ziarnista specialty
Fjord Coffee El Salvador Puerto Arturo filtr 250g kawa ziarnista specialty

53,94 zł

Cena regularna: 89,90 zł

Najniższa cena: 67,42 zł
szt.
Hario Cafe Press Slim S Black French Press 240 ml czarny
Hario Cafe Press Slim S Black French Press 240 ml czarny

109,90 zł

Cena regularna: 138,90 zł

Najniższa cena: 138,90 zł
szt.
Johan & Nyström La Bomba Espresso 500g kawa ziarnista
Johan & Nyström La Bomba Espresso 500g kawa ziarnista

55,92 zł

Cena regularna: 69,90 zł

Najniższa cena: 69,90 zł
szt.
Bialetti Moka Express kultowa włoska kawiarka | wybierz rozmiar
Bialetti Moka Express kultowa włoska kawiarka | wybierz rozmiar

82,90 zł

Cena regularna: 99,90 zł

Najniższa cena: 76,90 zł
teapigs trim metabolism tea z guaraną 15 piramidek
teapigs trim metabolism tea z guaraną 15 piramidek

25,28 zł

Cena regularna: 29,40 zł

Najniższa cena: 29,40 zł
szt.
Hario V60 Ice Coffee Maker dripper do zimnej i gorącej kawy
Hario V60 Ice Coffee Maker dripper do zimnej i gorącej kawy

99,90 zł

Cena regularna: 124,90 zł

Najniższa cena: 124,90 zł
szt.
Story Coffee Tradycyjna Warszawska 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki
Story Coffee Tradycyjna Warszawska 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki

23,12 zł

Cena regularna: 28,90 zł

Najniższa cena: 23,12 zł
szt.
Hario Shizuku Slow Drip Coffee Brewer zaparzacz do kawy
Hario Shizuku Slow Drip Coffee Brewer zaparzacz do kawy

204,72 zł

Cena regularna: 255,90 zł

Najniższa cena: 255,90 zł
szt.
Teministeriet Supertea Lemongrass Ginger Organic herbata ziołowa trawa cytrynowa z imbirem 20 torebek
Teministeriet Supertea Lemongrass Ginger Organic herbata ziołowa trawa cytrynowa z imbirem 20 torebek

21,17 zł

Cena regularna: 24,90 zł

Najniższa cena: 24,90 zł
szt.
HAYB Rwanda Gituntu filtr 250g kawa ziarnista speciality
HAYB Rwanda Gituntu filtr 250g kawa ziarnista speciality

58,57 zł

Cena regularna: 68,90 zł

Najniższa cena: 68,90 zł
szt.
Chemex 6 Cup Coffee Maker Classic 6 filiżanek
Chemex 6 Cup Coffee Maker Classic 6 filiżanek

179,90 zł

Cena regularna: 224,90 zł

Najniższa cena: 224,90 zł
szt.
Fellow Stagg EKG czajnik elektryczny biały 0,9 l | dostawa gratis
Fellow Stagg EKG czajnik elektryczny biały 0,9 l | dostawa gratis

799,90 zł

Cena regularna: 818,90 zł

Najniższa cena: 818,90 zł
szt.
Moomin Green Tea Bilberry Tin herbata zielona sypana 100g
Moomin Green Tea Bilberry Tin herbata zielona sypana 100g

58,57 zł

Cena regularna: 68,90 zł

Najniższa cena: 68,90 zł
szt.
Wysocki Coffee After hours 250g kawa ziarnista speciality bezkofeinowa do ekspresu i kawiarki
Wysocki Coffee After hours 250g kawa ziarnista speciality bezkofeinowa do ekspresu i kawiarki

33,68 zł

Cena regularna: 44,90 zł

Najniższa cena: 35,92 zł
teapigs mao feng green tea organic 75g herbata sypana
teapigs mao feng green tea organic 75g herbata sypana

24,85 zł

Cena regularna: 28,90 zł

Najniższa cena: 28,90 zł
szt.

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium