Gardelli Gwatemala El Puente I omniroast 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.23 |
palarnia
Gardelli Specialty Coffees |
pochodzenie
Gwatemala |
region
Huehuetenango
|
uprawy
1800 m n.p.m.
|
producent
Rodzina Vides
|
stacja obróbki
El Puente
|
odmiana
Caturra, Bourbon
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
melon melasa orzech laskowy |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality El Puente I 250g z Gwatemali wypalona we włoskiej palarni Gardelli
Pierwsza partia z Gwatemali tego sezonu wypalona przez Rubensa oferuje niepowtarzalne doznania - czyste body, żywą kwasowość i otulającą słodycz, zapewniając przyjemne chwile, którymi możesz się powoli i długo delektować.
El Puente to plantacja kawy położona w La Libertad, Huehuetenango, Gwatemala, na wysokości 1800 m n.p.m. Gospodarstwo zarządzane przez rodzinę Vides, która nabyła je w 2017 r., kontynuuje tradycję zapoczątkowaną przez Jorge Videsa w 1958 roku, uprawiając odmiany Caturra, Bourbon i Catuaí. Obecnie produkcją zajmuje się trzecie pokolenie rodziny.
Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 6 hektarów, zatrudniając ośmiu stałych pracowników i od 10 do 25 pracowników sezonowych w każdym trymestrze. Roczna produkcja wynosi około 9000 kilogramów zielonej kawy, a zbiory odbywają się od stycznia do kwietnia. Praktyki rolnicze są zgodne ze ścisłym harmonogramem przycinania, nawożenia i zwalczania chwastów, dostosowanym do warunków glebowych i wysokości. Nowe sadzonki kawy są wprowadzane między kwietniem a czerwcem, w zależności od nadejścia pierwszych deszczów.
El Puente stoi w obliczu poważnych wyzwań związanych ze zmianą klimatu, niedoborami siły roboczej i rosnącymi kosztami produkcji. Aby zapewnić jakość i poprawić plony, zarząd planuje oddzielić odmiany kawy i zwiększyć bioróżnorodność poprzez sadzenie drzew, które tworzą korzystny mikroklimat do uprawy.
Odpowiedzialność społeczna i środowiskowa jest kluczowa dla El Puente. Gospodarstwo wspiera cztery lokalne szkoły, oferuje stypendia na specjalizację w kawie i promuje projekty ponownego zalesiania. Gospodarstwo poważnie traktuje również zrównoważony rozwój środowiska: woda jest zarządzana wydajnie, ponownie wykorzystywana po oczyszczeniu, a stan zdrowia roślin jest stale monitorowany za pomocą indeksu kwiatów, aby zapobiegać inwazjom szkodników.
Aby utrzymać konkurencyjność, El Puente koncentruje się na produkcji wysokiej jakości na obszarach położonych na średnich i dużych wysokościach, jednocześnie zwiększając wydajność w regionach położonych niżej, wykorzystując odporne odmiany kawy.
Przetwarzanie kawy w El Puente jest skrupulatne i skoncentrowane na jakości. Kawa jest zbierana ręcznie na podstawie dojrzałości i poziomów Brix.
Po 24-godzinnym okresie wstępnej fermentacji w workach, kawa jest ważona, sortowana, oddzielana od miąższu i fermentowana przez 15 do 24 godzin, w zależności od warunków atmosferycznych.
Proces suszenia trwa od 15 do 18 dni, a kawa jest regularnie mieszana, aby zapewnić równomierne suszenie. Po przetworzeniu kawa jest przechowywana w nylonowych workach w magazynie farmy. Próbki są pobierane i testowane w laboratorium jakości, zanim kawa zostanie przeniesiona do młyna suchego około dwa tygodnie później, gdzie jest starannie etykietowana w celu zapewnienia identyfikowalności.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
90°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 19 klików Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:30
- 1.25 tds
- 17g kawy
- 20 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:25
- 1.29 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
119,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł