Gardelli Guatemala Pinos Altos omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu
towar niedostępny






Opis
Gardelli Guatemala Pinos Altos omniroast 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | Pablo Arturo Chuy Flores |
region |
Ayarza lake
|
uprawy |
1800 - 2300 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra |
proces | natutral |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
88,25 pkt SCA
|
Opis
Pablo Chuy Flores jest plantatorem kawy w czwartym pokoleniu i właścicielem Finca Pinos Altos, położonej w Ayarza, Santa Rosa, w Gwatemali, na wysokości 1800 - 2300 m npm.
Finca Pinos Altos to najwyżej położona farma Don Pablo, a jej nazwa pochodzi od wysokości, na której się znajduje - stąd "altos". Finca Pinos Altos leży wokół starożytnego krateru wulkanu, który obecnie jest jeziorem zwanym Laguna de Ayarza. Jezioro słynie z cudownie czystej wody oraz unikalnej flory i fauny w niej występującej.
Jest to obszar turystyczny, z niesamowitym widokiem, dobrze znany z dużej ilości sosen, gdzie ludzie mogą wspinać się z jednego drzewa na drugie przez baldachim. Klimat jest tu dość specyficzny, co pozwala na uprawę niektórych odmian.
Pradziadkowie, dziadkowie i ojciec Pablo Chuy uprawiali kawę. Obecnie gospodarstwem zarządza czwarte pokolenie, które kontynuuje prowadzenie rodzinnego przedsiębiorstwa w branży kawowej. W działalność gospodarstwa zaangażowani są wszyscy członkowie rodziny, dzięki czemu piąte pokolenie producentów kawy będzie gotowe do przejęcia biznesu.
Pablo zatrudnia około 45 pracowników pełnoetatowych oraz 95-170 pracowników sezonowych, którzy pracują w czasie żniw. Zakwaterowanie, udogodnienia, ogólne świadczenia medyczne i transportowe - to wszystko jest zapewnione dla pracowników. Rodzina zdobyła szacunek lokalnej społeczności dzięki ponoszonym wysiłkom w zakresie ponownego zalesiania, ochrony wody i projektów rozwoju społeczności, takich jak opieka zdrowotna i programy szkolne. Pomagają również pobliskim producentom, kupując i przetwarzając kawę tych producentów w ich mokrym młynie.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Guatemala Pinos Altos
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Gwatemala |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.