CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Gardelli Etiopia Gelana Abaya omniroast 250g | CoffeeLove
  • nowość

Gardelli Etiopia Gelana Abaya omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami marakui

Kawa Speciality z nutami wiśni

Kawa Speciality z nutami truskawek


 
data palenia
2024.06.05
palarnia
pochodzenie
producent Kilku drobnych rolników
region
Yirgacheffe
uprawy
1900 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces carbonic maceration
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
 
ocena
w cuppingu
89 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Gelana Abaya 250g z Etiopii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Eksplozja owocowych smaków.
Dzięki maceracji węglowej tej partii, każdy łyk oferuje zrównoważony wybuch owocowości, który nigdy nie męczy podniebienia.

Gelana Abaya to dzielnica w strefie Borena, w regionie Oromia w Etiopii, w pobliżu miasta Yirgacheffe. Przez wiele lat region zyskał reputację producenta doskonałych kaw, produkując jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie.
Połączenie dużej wysokości (w niektórych obszarach do 2200 m npm), żyznej gleby, stałych i obfitych opadów oraz obfitości lokalnej wiedzy to czynniki przyczyniające się do wysokiego statusu kaw Yirgacheffe. Rdzenne odmiany, które rosną dziko w Etiopii, zapewniają niepowtarzalny smak.

Ethiopian heirlooms, skąd taka nazwa rodzajowa? Szacuje się, że w Etiopii rośnie od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. Ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych umożliwiających kupującym rozróżnienie odmiany. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie ma miejsce w tamtym środowisku, nazwa „Etiopskie dziedzictwo” istnieje jako uniwersalne określenie opisujące to zdarzenie. Jednak to naprawdę sprawia, że mieszany gatunek etiopski jest interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inną odmianę, która może mieć bardzo unikalne właściwości.

Lokalne, rodzime odmiany „heirloom” – które rosną dziko w Etiopii – odpowiadają za wyjątkowe nuty smakowe, które składają się na niezwykłą, ale wyrafinowaną filiżankę. Naturalnie przetwarzane poprzez suszenie na słońcu charakteryzują się soczystymi i dżemowymi aromatami owoców pestkowych, nutami kwiatowymi i czekoladowymi oraz kremową konsystencją.

Chociaż podobne techniki można znaleźć w wielu partiach pochodzących z kontrolowanej fermentacji, w przypadku tej partii wiśnie kawy są fermentowane w szczelnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, pozbawionych tlenu, przy dokładnym monitorowaniu temperatury.

Po pierwsze, wiśnie są sortowane tak, aby do przetworzenia wybrać tylko te najbardziej dojrzałe. Następnie umieszcza się je w zbiorniku ze stali nierdzewnej ze specjalistyczną częścią zaworu fermentacyjnego wypełnioną wodą. Gdy rozpoczyna się proces fermentacji, uwalniany jest CO2, który gromadzi się w zbiorniku. Gdy ciśnienie wewnętrzne w zbiorniku przekroczy ciśnienie atmosferyczne, CO2 przepchnie się przez wodę w zaworze i utworzy pęcherzyki. Zawór zapobiega przedostawaniu się powietrza do zbiornika z zewnątrz, umożliwiając dłuższą fermentację, jednocześnie zmniejszając ryzyko zepsucia i negatywnych smaków fermentacji. Czas fermentacji jest podyktowany odczytami temperatury wewnątrz zbiornika, ale zazwyczaj proces trwa 4-5 dni.

Po fermentacji wiśnie suszy się w tradycyjny sposób: na podwyższonych afrykańskich łożach, przez 15-18 dni. Po wystarczającym wysuszeniu wiśnie odpoczywają, po czym są transportowane do centralnej suszarni w Addis Abebie, a następnie – do wtórnej obróbki (łuskanie, sortowanie, sortowanie i zbieranie ręczne) w Dżibuti.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.56 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:15
  • 1.53 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/06
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces carbonic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Etiopia Gelana Abaya omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium