Gardelli Etiopia Beshasha Lot 1 omniroast 250g kawa ziarnista
data palenia
2024.09.23 |
palarnia
Gardelli Specialty Coffees |
pochodzenie
Etiopia |
region
Jimma
|
uprawy
2000 - 2100 m n.p.m.
|
producent
kilku małych rolników
|
stacja obróbki
Beshasha
|
odmiana
Heirloom
|
proces
washed |
typ palenia
omniroast - przelew espresso kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
verbena cytrynowa czarna herbata wanilia |
ocena SCA
88.00
|
Kawa ziarnista speciality Beshasha Lot 1 250g z Etiopii wypalona we włoskiej palarni Gardelli
Pierwsza partia z Etiopii sezonu, która trafiła do palarni Gardelli pochodzi z terroir Agaro. Kawa ma okrągły i zrównoważony profil smakowy i uwodzi akcentami kwiatowymi przeplatającymi się z subtelną nutą wanilii.
Beshasha to etiopska działka uprawiana w regionie Jimma na wysokości 2000-2100 m n.p.m., w bijącym sercu Etiopii.
Położony w południowo-zachodniej części kraju obszar ten słynie z niezwykłej bioróżnorodności, z licznymi rezerwatami przyrody. Żyzna gleba i sprzyjający klimat Jimmy sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawy, szczególnie kawy.
Mustefa Abakeno zarządza małą 18-hektarową farmą i dwoma zakładami przetwórczymi, w których kawa jest przetwarzana po zbiorach. Beshasha zajmuje się produkcją kawy mytej, podczas gdy Kabira specjalizuje się w kawie naturalnej. Zakłady te służą jako centra wymiany wiedzy i pomocy technicznej dla lokalnych rolników, gdzie dzielone są pomysły i doświadczenia, a codzienne wyzwania są wspólnie rozwiązywane. Ta kultura współpracy wzmocniła poczucie przynależności i dumy wśród rolników, zwiększając ich zaangażowanie w produkcję wysokiej jakości kawy.
Heirloom, dlaczego taka nazwa? Szacuje się, że w Etiopii jest od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A z powodu tej kolosalnej liczby nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. Ze względu na zapylenie krzyżowe, które naturalnie występuje na wolności, nazwa „Heirloom” funkcjonuje jako ogólne określenie tego zbiegu okoliczności.
Jednakże to sprawia, że etiopskie odmiany są naprawdę tajemnicze i interesujące, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inną odmianę roślin o unikalnych właściwościach.
Proces produkcji kawy mytej w Etiopii będzie się nieznacznie różnić w zależności od stanowiska mycia, ale ogólnie rzecz biorąc, zbierana kawa jest dojrzała i pozbawiana miąższu tego samego dnia.
Zmiksowana wiśnia jest zwykle fermentowana przez 8–12 godzin w zbiornikach na wolnym powietrzu, a następnie myta w kanałach wodnych w celu usunięcia śluzu. Następnie ziarna są rozrzucane na podniesionych grządkach, aby wyschły przez 5–15 dni, w zależności od pogody.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
90°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 23 kliki w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:10
- 1.32 tds
- 17g kawy
- 21 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
- czas 2:03
- 1.35 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
119,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł