CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Etiopia Beshasha Lot 1 omniroast 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 61,90 zł 61.90
ilość szt.
Zyskujesz 30 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami bergamotki

kawa speciality z nutami verbeny

kawa speciality z nutami czarnej herbaty


data palenia
2024.09.23
palarnia
Gardelli Specialty Coffees
pochodzenie
Etiopia
region
Jimma
uprawy
2000 - 2100 m n.p.m.
producent
kilku małych rolników
stacja obróbki
Beshasha
odmiana
Heirloom
proces
washed
typ palenia
omniroast - 
przelew
espresso
kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
bergamotka
verbena cytrynowa
czarna herbata
wanilia
ocena SCA
88.00

Kawa ziarnista speciality Beshasha Lot 1 250g z Etiopii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Pierwsza partia z Etiopii sezonu, która trafiła do palarni Gardelli pochodzi z terroir Agaro. Kawa ma okrągły i zrównoważony profil smakowy i uwodzi akcentami kwiatowymi przeplatającymi się z subtelną nutą wanilii.

Beshasha to etiopska działka uprawiana w regionie Jimma na wysokości 2000-2100 m n.p.m., w bijącym sercu Etiopii.
Położony w południowo-zachodniej części kraju obszar ten słynie z niezwykłej bioróżnorodności, z licznymi rezerwatami przyrody. Żyzna gleba i sprzyjający klimat Jimmy sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawy, szczególnie kawy.

Mustefa Abakeno zarządza małą 18-hektarową farmą i dwoma zakładami przetwórczymi, w których kawa jest przetwarzana po zbiorach. Beshasha zajmuje się produkcją kawy mytej, podczas gdy Kabira specjalizuje się w kawie naturalnej. Zakłady te służą jako centra wymiany wiedzy i pomocy technicznej dla lokalnych rolników, gdzie dzielone są pomysły i doświadczenia, a codzienne wyzwania są wspólnie rozwiązywane. Ta kultura współpracy wzmocniła poczucie przynależności i dumy wśród rolników, zwiększając ich zaangażowanie w produkcję wysokiej jakości kawy.

Heirloom, dlaczego taka nazwa? Szacuje się, że w Etiopii jest od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A z powodu tej kolosalnej liczby nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. Ze względu na zapylenie krzyżowe, które naturalnie występuje na wolności, nazwa „Heirloom” funkcjonuje jako ogólne określenie tego zbiegu okoliczności.

Jednakże to sprawia, że etiopskie odmiany są naprawdę tajemnicze i interesujące, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inną odmianę roślin o unikalnych właściwościach.

Proces produkcji kawy mytej w Etiopii będzie się nieznacznie różnić w zależności od stanowiska mycia, ale ogólnie rzecz biorąc, zbierana kawa jest dojrzała i pozbawiana miąższu tego samego dnia.

Zmiksowana wiśnia jest zwykle fermentowana przez 8–12 godzin w zbiornikach na wolnym powietrzu, a następnie myta w kanałach wodnych w celu usunięcia śluzu. Następnie ziarna są rozrzucane na podniesionych grządkach, aby wyschły przez 5–15 dni, w zależności od pogody.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
90°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:30 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 23 kliki w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:10
  • 1.32 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 21 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 90°C
  • czas 2:03
  • 1.35 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/09
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie
Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Etiopia Beshasha Lot 1 omniroast 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium