CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Ethiopia Wubanchi Aricha omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa speciality z nutami jaśminu

Kawa speciality z nutami earl grey

Kawa speciality z nutami cytryny


data palenia
2024.04.05
palarnia
pochodzenie
region
Yirgacheffe
uprawy
2000 - 2200 m n.p.m.
producent
drobni farmerzy
stacja
Aricha Wubanchi
odmiana heirloom
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
jaśmin
earl grey
cytryna
brzoskwinia
ocena
88.25 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Wubanchi Aricha z Etiopii 250g wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Gardelli mówi, że to najlepsza etiopska myta kawa ze zbiorów w 2023 roku - starannie wybrana, która ucieleśnia elegancję i delikatność. Kawa ta charakteryzuje się idealną równowagą z nutami jaśminu, herbaty Earl Grey, cytryny i brzoskwini, zapewniając niezwykłe doznania zmysłowe.

Jest to w pełni umyta mikro-partia klasy 1 ze stacji myjącej Aricha Wubanchi w Yirgacheffe. Stacja Aricha Wubanchi znajduje się na wysokości 2213 m n.p.m. i jest obsługiwana przez rzekę Resitay. Stacja przetwarza wiśnie od 1700 lokalnych drobnych rolników. Rolnicy w tym regionie zazwyczaj uprawiają Jarc (pododmianę etiopskiej tradycji) na małych działkach wokół domu. Stąd działki te nazywane są potocznie „kawą ogrodową”.

Aricha znajduje się w dystrykcie Yirgacheffe, strefie Gedeo w regionie „Narody, Narodowości i Ludy Południa” (SNNP) w Etiopii. Przez wiele lat region zyskał doskonałą reputację dzięki doskonałej kawie, produkującej jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie. Połączenie dużej wysokości (do 2200 m w niektórych obszarach), żyznej gleby, stałych i obfitych opadów oraz obfitości lokalnej wiedzy to czynniki przyczyniające się do wysokiego statusu kaw Yirgacheffe.

Lokalne, rodzime odmiany heirloom, które rosną dziko w Etiopii, odpowiadają za wyjątkowe nuty smakowe, które składają się na niezwykłą, ale wyrafinowaną filiżankę. Ziarna suszone, po umyciu, na słońcu charakteryzują się soczystymi i dżemowymi aromatami owoców pestkowych, nutami kwiatowymi i czekoladowymi oraz kremową konsystencją.

Odmiana

Etiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 27 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:50
  • 1.44 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 24 kliki w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:45
  • 1.46 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Ethiopia Wubanchi Aricha omniroast 250g kawa ziarnista speciality
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium