Gardelli Ethiopia Uraga Lot 392 anaerobic 89 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Ethiopia Uraga Lot 392 omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.08
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Guji
|
uprawy |
1900 - 2100 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | anaerobic natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
89 pkt SCA
|
Opis
Ten mikrolot klasy 1 pochodzi z mokrego młyna Guji Uraga, który został nazwany po jego lokalizacji w dzielnicy Uraga. Partia została dostarczona przez drobnych rolników uprawiających etiopskie heirloom.
Stacja mycia Guji Uraga znajduje się w strefie Guji regionu Oromia. Na stacji przetwarzane są wiśnie od lokalnych drobnych rolników, uprawiane na wysokości od 1900 do 2100 m n.p.m. Drzewa kawowe są zwykle zacienione przez kordię i akację.
Przez lata region ten zyskał znakomitą reputację jako producent doskonałych kaw, produkując jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie. Połączenie dużej wysokości (na niektórych obszarach do 2200 m n.p.m.), żyznej gleby, stałych i obfitych deszczy oraz obfitości lokalnej wiedzy przyczynia się do wysokiej jakości kaw Yirgacheffe i Guji. Miejscowe odmiany, które rosną dziko w Etiopii, znacząco przyczyniają się do wyjątkowych smaków i niezwykłego, a jednocześnie wyrafinowanego kubka.
Odmiana
Etiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Uraga Lot 392
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Guji |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.