CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Ocena:
0
Cena: 89,90 zł 89.90
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa speciality z nutami lawendy

Kawa speciality z nutami brzoskwini

Kawa speciality z nutami czarnej herbaty


data palenia
2024.02.23
palarnia
pochodzenie
producent drobni farmerzy
region
Yirgacheffe
uprawy
1900 - 2000 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
89 pkt SCA

Kawa ziarnista speciality Kokeb Siwani 250g z Etiopii wypalona we włoskiej palarni Gardelli

Nowa, znakomita i niepowtarzalna seria - Kokeb Siwani, będzie, wraz z Projektem Mzungu, powracającym elementem oferty palarni Gardelli Specialty Coffees.

Kokeb Siwani to po amharsku Gwiezdny Łabędź. Ta nazwa została wybrana przez Rubensa, aby odzwierciedlić dwie kluczowe cechy tej partii. Pierwszą taką cechą jest pochodzenie – Etiopia, miejsce narodzin Coffea arabica i do dziś ojczyzna jednych z najwybitniejszych kaw na świecie. „Stellar” to hołd złożony zarówno gwieździe na fladze narodowej Etiopii, jak i trafny opis wielu etiopskich kaw. Łabędź jest symbolem Gardelli Speciality Coffees, gwarancją jakości i staranności oraz wyrazem elegancji, którą staramy się wnieść do każdej filiżanki.

Celem Gardelli w przypadku Kokeb Siwani jest dostarczenie charakterystycznego profilu smakowego klasycznej naturalnej etiopskiej kawy, z jej owocową słodyczą, wyraźną kwasowością, eleganckim smakiem i czystym finiszem. Przez lata naturalne partie etiopskie pochodzące od różnych producentów były podstawą oferty palarni kawy speciality Gardelli. Jednak Rubens zauważył, że coraz trudniej jest znaleźć produkty o wyjątkowej jakości, przetworzone klasyczną, naturalną metodą. Następnie postawił sobie za cel poszukiwanie i dostarczanie najlepszych takich partii, jakie może znaleźć, współpracując z zaufanymi producentami i eksporterami, bez względu na to, ile to kosztuje.

Główne przyczyny trudności, jakie Rubens napotkał w pozyskiwaniu klasycznych partii kawy przetwarzanej na sucho z Etiopii, nie są związane z przyczynami naturalnymi – należy ich raczej szukać w trendach na rynku kaw speciality. Mianowicie przetwarzanie beztlenowe jest w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Doceniając i będąc świadomym radości, którą daje wszystkim kawa po procesie anaerobic, Rubens uważa, że ta metoda przetwarzania ma wadę polegającą na uzyskaniu dość znormalizowanego profilu filiżanki, który przesłania pochodzenie ziaren, odmianę i terroir. W dążeniu do odzyskania uznania dla wyjątkowych terroirów i wielowiekowej tradycji naturalnego przetwarzania, palarnia Gardelli wprowadziła serię Signature Lot.

Kokeb Siwani stara się celebrować terroir etiopskich kaw i regularnie oferować klientom dobrze znany i lubiany profil smakowy. Pomimo trudności w pozyskiwaniu klasycznych, naturalnych kaw etiopskich, dzięki tej serii Rubens zobowiązuje się dostarczać świeże plony od różnych producentów i regionów produkcji kawy w Etiopii, zapewniając jednocześnie komfort znajomego, cenionego smaku.

Tegoroczna partia pochodzi z myjni Gargari Gutiti. To zakład przetwórstwa wiśni w Banko, Gedeb, który zyskał znakomitą reputację dzięki wybornym kawom, produkując jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie. Ta klasyczna naturalna mikropartia pochodzi od lokalnych drobnych rolników, których wiśnie są przetwarzane centralnie na stacji. Gargari Gutiti znajduje się na wysokości 1983 m n.p.m. i wyróżnia się bardzo surowymi i bezkompromisowymi standardami.

Odmiana

Etiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

Jak najlepiej przygotować tę kawę

Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.

W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.

Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.8g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 min

 

Polecana technika przygotowania
  • Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
  • Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
  • 17g kawy
  • 33 kliki w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:50
  • 1.50 tds
Kalita i podobne (flatbed):
  • 17g kawy
  • 30 klików w Comandante
  • 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
  • czas 2:45
  • 1.48 tds
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia omniroast - dowolna metoda
Stopień palenia średni do średni +
Waga 250g
Producent Gardelli Specialty Coffees
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani omniroast 250g kawa ziarnista speciality
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium