Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani omniroast 250g kawa ziarnista speciality
data palenia |
2024.02.23
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
1900 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
89 pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Kokeb Siwani 250g z Etiopii wypalona we włoskiej palarni Gardelli
Nowa, znakomita i niepowtarzalna seria - Kokeb Siwani, będzie, wraz z Projektem Mzungu, powracającym elementem oferty palarni Gardelli Specialty Coffees.
Kokeb Siwani to po amharsku Gwiezdny Łabędź. Ta nazwa została wybrana przez Rubensa, aby odzwierciedlić dwie kluczowe cechy tej partii. Pierwszą taką cechą jest pochodzenie – Etiopia, miejsce narodzin Coffea arabica i do dziś ojczyzna jednych z najwybitniejszych kaw na świecie. „Stellar” to hołd złożony zarówno gwieździe na fladze narodowej Etiopii, jak i trafny opis wielu etiopskich kaw. Łabędź jest symbolem Gardelli Speciality Coffees, gwarancją jakości i staranności oraz wyrazem elegancji, którą staramy się wnieść do każdej filiżanki.
Celem Gardelli w przypadku Kokeb Siwani jest dostarczenie charakterystycznego profilu smakowego klasycznej naturalnej etiopskiej kawy, z jej owocową słodyczą, wyraźną kwasowością, eleganckim smakiem i czystym finiszem. Przez lata naturalne partie etiopskie pochodzące od różnych producentów były podstawą oferty palarni kawy speciality Gardelli. Jednak Rubens zauważył, że coraz trudniej jest znaleźć produkty o wyjątkowej jakości, przetworzone klasyczną, naturalną metodą. Następnie postawił sobie za cel poszukiwanie i dostarczanie najlepszych takich partii, jakie może znaleźć, współpracując z zaufanymi producentami i eksporterami, bez względu na to, ile to kosztuje.
Główne przyczyny trudności, jakie Rubens napotkał w pozyskiwaniu klasycznych partii kawy przetwarzanej na sucho z Etiopii, nie są związane z przyczynami naturalnymi – należy ich raczej szukać w trendach na rynku kaw speciality. Mianowicie przetwarzanie beztlenowe jest w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Doceniając i będąc świadomym radości, którą daje wszystkim kawa po procesie anaerobic, Rubens uważa, że ta metoda przetwarzania ma wadę polegającą na uzyskaniu dość znormalizowanego profilu filiżanki, który przesłania pochodzenie ziaren, odmianę i terroir. W dążeniu do odzyskania uznania dla wyjątkowych terroirów i wielowiekowej tradycji naturalnego przetwarzania, palarnia Gardelli wprowadziła serię Signature Lot.
Kokeb Siwani stara się celebrować terroir etiopskich kaw i regularnie oferować klientom dobrze znany i lubiany profil smakowy. Pomimo trudności w pozyskiwaniu klasycznych, naturalnych kaw etiopskich, dzięki tej serii Rubens zobowiązuje się dostarczać świeże plony od różnych producentów i regionów produkcji kawy w Etiopii, zapewniając jednocześnie komfort znajomego, cenionego smaku.
Tegoroczna partia pochodzi z myjni Gargari Gutiti. To zakład przetwórstwa wiśni w Banko, Gedeb, który zyskał znakomitą reputację dzięki wybornym kawom, produkując jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie. Ta klasyczna naturalna mikropartia pochodzi od lokalnych drobnych rolników, których wiśnie są przetwarzane centralnie na stacji. Gargari Gutiti znajduje się na wysokości 1983 m n.p.m. i wyróżnia się bardzo surowymi i bezkompromisowymi standardami.
OdmianaEtiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.
Pełny charakter tej kawy najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
Ziarna tej kawy sprawdzą się jednak również doskonale w metodach tradycyjnych - jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje:
6.8g kawy
100g wody
temperatura:
93°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
- 17g kawy
- 33 kliki w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:50
- 1.50 tds
- 17g kawy
- 30 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:45
- 1.48 tds
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
31,41 zł
Cena regularna:
34,90 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
116,91 zł
Cena regularna:
129,90 zł
54,90 zł
Cena regularna:
59,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
178,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
142,11 zł
Cena regularna:
157,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
18,99 zł
11,89 zł
Cena regularna:
13,99 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.