Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani 90 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.08.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Yirgacheffe
|
uprawy |
1900 - 2000 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
90 pkt SCA
|
Opis
Nowa, znakomita i niepowtarzalna seria - Kokeb Siwani, będzie, wraz z Projektem Mzungu, powracającym elementem oferty palarni Gardelli Specialty Coffees.
Kokeb Siwani to po amharsku Gwiezdny Łabędź. Ta nazwa została wybrana przez Rubensa, aby odzwierciedlić dwie kluczowe cechy tej partii. Pierwszą taką cechą jest pochodzenie – Etiopia, miejsce narodzin Coffea arabica i do dziś ojczyzna jednych z najwybitniejszych kaw na świecie. „Stellar” to hołd złożony zarówno gwieździe na fladze narodowej Etiopii, jak i trafny opis wielu etiopskich kaw. Łabędź jest symbolem Gardelli Speciality Coffees, gwarancją jakości i staranności oraz wyrazem elegancji, którą staramy się wnieść do każdej filiżanki.
Celem Gardelli w przypadku Kokeb Siwani jest dostarczenie charakterystycznego profilu smakowego klasycznej naturalnej etiopskiej kawy, z jej owocową słodyczą, wyraźną kwasowością, eleganckim smakiem i czystym finiszem. Przez lata naturalne partie etiopskie pochodzące od różnych producentów były podstawą oferty palarni kawy speciality Gardelli. Jednak Rubens zauważył, że coraz trudniej jest znaleźć produkty o wyjątkowej jakości, przetworzone klasyczną, naturalną metodą. Następnie postawił sobie za cel poszukiwanie i dostarczanie najlepszych takich partii, jakie może znaleźć, współpracując z zaufanymi producentami i eksporterami, bez względu na to, ile to kosztuje.
Główne przyczyny trudności, jakie Rubens napotkał w pozyskiwaniu klasycznych partii kawy przetwarzanej na sucho z Etiopii, nie są związane z przyczynami naturalnymi – należy ich raczej szukać w trendach na rynku kaw speciality. Mianowicie przetwarzanie beztlenowe jest w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Doceniając i będąc świadomym radości, którą daje wszystkim kawa po procesie anaerobic, Rubens uważa, że ta metoda przetwarzania ma wadę polegającą na uzyskaniu dość znormalizowanego profilu filiżanki, który przesłania pochodzenie ziaren, odmianę i terroir. W dążeniu do odzyskania uznania dla wyjątkowych terroirów i wielowiekowej tradycji naturalnego przetwarzania, palarnia Gardelli wprowadziła serię Signature Lot.
Kokeb Siwani stara się celebrować terroir etiopskich kaw i regularnie oferować klientom dobrze znany i lubiany profil smakowy. Pomimo trudności w pozyskiwaniu klasycznych, naturalnych kaw etiopskich, dzięki tej serii Rubens zobowiązuje się dostarczać świeże plony od różnych producentów i regionów produkcji kawy w Etiopii, zapewniając jednocześnie komfort znajomego, cenionego smaku.
Tegoroczna partia pochodzi z myjni Gargari Gutiti. To zakład przetwórstwa wiśni w Banko, Gedeb, który zyskał znakomitą reputację dzięki wybornym kawom, produkując jedne z najbardziej poszukiwanych mikrolotów na świecie. Ta klasyczna naturalna mikropartia pochodzi od lokalnych drobnych rolników, których wiśnie są przetwarzane centralnie na stacji. Gargari Gutiti znajduje się na wysokości 1983 m n.p.m. i wyróżnia się bardzo surowymi i bezkompromisowymi standardami.
Odmiana
Etiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Kokeb Siwani
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/08 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.