Gardelli Ethiopia Keramo Village 89,5 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Ethiopia Keramo Village omniroast 250g kawa ziarnista speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
wielu drobnych farmerów
|
region |
Bombe
|
wysokość upraw |
1960 - 2360
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
89,50 pkt SCA
|
Opis
Producenci Keramo, którzy mieszkają wysoko w pięknych górach Bombe, dostarczają swoją kawę do myjni Daye Bensa Keramo jako hodowcy. Grupa outgrower składa się z około 1500 rolników uprawiających kawę w różnych częściach pasma górskiego.
Daye Bensa to firma eksportująca kawę, założona przez braci Asefę i Mulugeta Dukamo w 2006 roku. Asefa i Mulugeta mają duże doświadczenie i zaczynali jako dostawcy kawy w regionie Sidama. Młodzi członkowie rodziny również dołączyli do firmy, gdy Daye Bensa zaczął się rozwijać.
Wiśnie są przetwarzane w myjni Keramo. Zbierane na jednych z najwyżej położonych farm w Etiopii, na wysokości sięgającej do 2360 metrów nad poziomem morza. Ziarna są bardzo gęste, z dużą ilością mniejszych rozmiarów ze względu na powolne dojrzewanie na dużych wysokościach.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Keramo Village
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 16g kawy
- 22 kliki w Comandante
- 250 ml wody o temperaturze 95°C
- przepłucz filtr wodą
- wsyp kawę do filtra i potrząśnij dripperem żeby wyrównać kawę
- wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 50g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 7 sekund)
- w momencie wskazania przez stoper 30-stej sekundy wlej kolejną porcję wody - 100 ml
- w 60-tej sekundzie znowu 100 ml wody
- po około minucie i 20 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem
- całkowity czas parzenia to 2.15 sekund
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Odmiana botaniczna | Heirloom |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |