Gardelli Ethiopia Duromina Lot 21 omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 69,90 zł 69.90
ilość szt.
Zyskujesz 69 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Ethiopia Duromina Lot 21 omniroast 250g

Kawa speciality z nutami herbaty earl grey

Kawa speciality z nutami śliwki damson

Kawa speciality z nutami nektarynki

 

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.09.23
palarnia
pochodzenie
producent drobni farmerzy
region
Jimma
uprawy
1980 - 2000 m n.p.m.
odmiana Heirloom
proces washed
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
88.25 pkt SCA

Opis

Duromina, co w języku Afan Oromo oznacza „poprawić ich życie”, to spółdzielnia kawowa w południowo-zachodniej strefie Jimma. Kawa rośnie tu od pokoleń, ale tradycyjnie przetwarzana była suchą, naturalną metodą, a rolnicy przywiązywali niewielką wagę do kontroli jakości.

Pomimo idealnego klimatu i wysokości do uprawy kawy, kawa w tym rejonie była synonimem złej jakości. Rok po roku rolnicy otrzymywali niskie ceny za swoją kawę, w efekcie uzyskując niewielkie dochody. Teoretycznie mieli co trzeba - uprawy na znacznej wysokość, żyzne i urodzajne gleby, niezwykle złożone odmiany Heirloom, dogodny udział opadów deszczu. Brakującym ogniwem była kontrola jakości, ale teraz, kiedy ten problem został nadrobiony, rolnicy Durominy produkują kawy na znakomitym poziomie, osiągając wynik 90+.
W 2010 roku około stu lokalnych plantatorów kawy zebrało się, by stworzyć Durominę. Ich cel był prosty: poprawić jakość życia osób zajmujących się kawą.
Dzięki wsparciu technicznemu, doradztwu biznesowemu i dostępowi do finansowania w ramach inicjatywy TechnoServe Coffee Initiative, członkowie nabyli i zainstalowali mokry młyn i po raz pierwszy rozpoczęli przetwarzanie w pełni umytej kawy.

Te ulepszenia pomogły Durominie w produkcji kawy wysokiej jakości i zapewnieniu społeczności nowego dobrobytu. Dwa lata później międzynarodowy panel profesjonalnych sędziów wybrał kawę Duromina jako najlepszą w Afryce, przyznając spółdzielni główną nagrodę w głównym regionalnym konkursie cuppingowym.

Odmiana

Etiopskie Heirloom - skąd taka nazwa rodzajowa?
Szacuje się, że w Etiopii istnieje od sześciu do dziesięciu tysięcy odmian kawy. A ze względu na tę kolosalną liczbę nie przeprowadzono testów genetycznych, które pozwoliłyby kupującym odróżnić odmianę. W związku z zapylaniem krzyżowym, które naturalnie występuje w naturze, nazwa „Etiopskie Heirloom” jest ogólną frazą opisującą ten przypadek. Jednak to naprawdę sprawia, że ziarna z Etiopii to tajemnica – i interesującą tajemnicą, ponieważ każda wioska lub miasto może potencjalnie mieć inny gatunek, który może nosić bardzo unikalne właściwości.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Duromina Lot 21

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/09
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Jimma Zone
Odmiana botaniczna Heirloom
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium