Gardelli Ethiopia Chelbesa 89,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu





Opis
Gardelli Ethiopia Chelbesa omniroast 250g kawa ziarnista speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent |
wielu drobnych farmerów
|
region |
Yirgacheffe
|
wysokość upraw |
1950 - 2200
|
odmiana | Wolisho i Dega |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
89,75 pkt SCA
|
Opis
Położona w strefie Gedeo dzielnicy Gedeb, Worka Chelbesa jest jednym z najlepszych obszarów produkcji kawy w słynnej Gedeb Woredzie. Chelbesa, znana z gęstej, warstwowej, półleśnej struktury roślinności, obejmującej zarówno fałszywe bananowce, jak i porośnięte w cieniu kawowce, jest doskonałym przykładem najlepszej agroekologii w uprawie kawy.
W 2019 roku firma SNAP Specialty Coffee zbudowała swój nowy młyn do mokrego drewna w małej wiosce Danche w wiosce Chelbesa z nadzieją na zakup wysokiej jakości dojrzałych wiśni od okolicznych rolników w wiosce.
Zbiorniki fermentacyjne młyna mokrego są wykonane z ceramiki, aby zapewnić przejrzystość w partiach przetworzonych i przyspieszyć fermentację poprzez zatrzymywanie ciepła wewnątrz zbiornika.
Ta partia składa się z wiśni pochodzących od 476 drobnych rolników dostarczających swoje zbiory do młyna. Najpopularniejszym typem gleby na tym obszarze jest czerwonobrązowa, szczególnie żyzna gleba, bardzo kwaśna i bogata w żelazo.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Chelbesa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 18g kawy
- 18 klików w Comandante
- 300 ml wody o temperaturze 94°C
- przepłucz filtr wodą
- wsyp kawę do filtra i zrób małe zagłębienie na środku za pomocą szpatułki
- wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 50g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 5 sekund)
- w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej pozostałą porcję wody - 250 ml
- po około minucie i 15 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem
- całkowity czas parzenia to 2.40 sekund
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Region | Yirgacheffe |
Odmiana botaniczna | Wolisho |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres i przelew |
Waga | 250g |