Gardelli Ethiopia Chelbesa 89,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Ethiopia Chelbesa 89,75 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,42 zł 69,90 zł 59.42
ilość szt.
Zyskujesz 59 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Ethiopia Chelbesa omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Kawa speciality z nutami kwiatu jaśminu

Kawa speciality z nutami bergamotki

Kawa speciality z nutami melona

 

Charakterystyka kawy

data palenia
2022.03.09
palarnia
pochodzenie
producent
wielu drobnych farmerów
region
Yirgacheffe
wysokość upraw
1950 - 2200
odmiana Wolisho i Dega
proces
typ palenia
stopień palenia
profil sensoryczny
ocena w cuppingu
89,75 pkt SCA

Opis

Położona w strefie Gedeo dzielnicy Gedeb, Worka Chelbesa jest jednym z najlepszych obszarów produkcji kawy w słynnej Gedeb Woredzie. Chelbesa, znana z gęstej, warstwowej, półleśnej struktury roślinności, obejmującej zarówno fałszywe bananowce, jak i porośnięte w cieniu kawowce, jest doskonałym przykładem najlepszej agroekologii w uprawie kawy.
W 2019 roku firma SNAP Specialty Coffee zbudowała swój nowy młyn do mokrego drewna w małej wiosce Danche w wiosce Chelbesa z nadzieją na zakup wysokiej jakości dojrzałych wiśni od okolicznych rolników w wiosce.
Zbiorniki fermentacyjne młyna mokrego są wykonane z ceramiki, aby zapewnić przejrzystość w partiach przetworzonych i przyspieszyć fermentację poprzez zatrzymywanie ciepła wewnątrz zbiornika.
Ta partia składa się z wiśni pochodzących od 476 drobnych rolników dostarczających swoje zbiory do młyna. Najpopularniejszym typem gleby na tym obszarze jest czerwonobrązowa, szczególnie żyzna gleba, bardzo kwaśna i bogata w żelazo.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Ethiopia Chelbesa

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 18g kawy
  • 18 klików w Comandante
  • 300 ml wody o temperaturze 94°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wsyp kawę do filtra i zrób małe zagłębienie na środku za pomocą szpatułki
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 50g wody, dość szybko (powinno to zająć ok 5 sekund)
  • w momencie wskazania przez stoper 20-stej sekundy wlej pozostałą porcję wody - 250 ml
  • po około minucie i 15 sekundach od rozpoczęcia zaparzania zamieszaj delikatnie dripperem 
  • całkowity czas parzenia to 2.40 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2022/03
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Etiopia
Region Yirgacheffe
Odmiana botaniczna Wolisho
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Promocje
AeroPress Go
AeroPress Go
148,90 zł 99,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium