Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

Gardelli El Salvador Finca El Salvador anaerobic omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli El Salvador Finca El Salvador anaerobic omniroast 250g kawa ziarnista speciality do  ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,52 zł 61,90 zł 49.52
ilość szt.
Zyskujesz 49 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli El Salvador Finca El Salvador omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Kawa speciality z nutami jeżyn

Kawa speciality z nutami papai

Kawa speciality z nutami suszonych śliwek

 

Szczegóły

Palarnia Włochy
Pochodzenie Salwador
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast:
ekspres / kawiarka
przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces anaerobic
Region Santa Ana
Odmiana Red Bourbon
Wysokość upraw 1650 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy jeżyna
papaja
pomelo
suszona śliwka
Ocena w cuppingu 88,5 pkt
Data palenia: 2021/10/15

Opis kawy Gardelli El Salvador Finca El Salvador

Wiele lat temu rodzina Ruffatti przeniosła się z Turynu we Włoszech do Salwadoru i zaczęła sadzić kawę. Finca El Salvador jest w rodzinnym przedsięwzięciem od pięciu już pokoleń.
Farma znajduje się na szczycie Cerro El Aguila, na północnej ścianie pasma górskiego Apaneca-Ilamatepec, a kawa jest tam uprawiana na wysokości 1650 m npm. Ta wysokość była wcześniej nieodpowiednia do sadzenia odmiany Bourbon, ponieważ było zbyt zimno, ale  zmiany klimatyczne umożliwiły eksplorację większych wysokości.
W ciągu ostatnich kilku lat, nowe pokolenie, reprezentowane przez Rodolfo Ruffatti Batlle, skupiło się na wprowadzaniu na farmę egzotycznych odmian, a w tym roku będzie to drugi zbiór Rume Sudan.

Ponieważ producenci coraz więcej uwagi poświęcają wpływowi fermentacji na jakość i profil swojej kawy, wprowadzają do swojego repertuaru różne interesujące techniki w celu urozmaicenia swojej oferty. Jedną z metod, która staje się coraz bardziej popularna, jest fermentacja kawy w kontrolowanym środowisku beztlenowym, co oznacza, że kawa jest przechowywana w naczyniu bez obecności tlenu przez część procesu fermentacji. W przypadku tej partii całe wiśnie przeszły fermentację beztlenową przez 120 godzin.

Po fermentacji, wiśnie były suszone w całości, jak w klasycznej obróbce naturalnej. Czas suszenia różni się w zależności od warunków w obszarze suszenia.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli El Salvador Finca El Salvador

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 19,5g kawy
  • 20 klików w Comandante
  • 300 ml wody o temperaturze 94°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej 30g wody na kawę w filtrze, dość szybko
  • co 10 sekund dolewaj okrężnym, szybkim ruchem kolejne 30g wody, w sumie 8 razy
  • ok 1,40 sek wlej okrężnym ruchem ostatnie 60g wody 
  • całkowity czas parzenia to 2.30 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/10
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Salwador
Region Santa Ana
Odmiana botaniczna Red Bourbon
Obróbka anaerobic
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium