Gardelli Competition Ethiopia Tamiru Tadesse Tesema 91,25 pkt omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Ethiopia Tamiru Tadesse Tesema omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.19
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Bensa
|
uprawy |
2100 - 2300 m n.p.m.
|
odmiana | 74165 |
proces | anaerobic natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
91.25 pkt SCA
|
Opis
Kawa, którą Gardelli wypalił jako część serii Competition - serii absolutnie wyjątkowej i niebywale bogatej w smaku i w aromacie. Od zapachu tych ziaren może zakręcić się w głowie. Smak, jak na kawę klasy Cometition przystało, zniewalający i głęboki. W filiżance cała masa słodkich owoców, a wśród akcentów arotmatu również lilie.
Najlepsza kawa, którą mieliśmy w w pierwszych tygodniach 2023!
Tamiru Tadesse to producent, który działa w branży kawowej od ośmiu lat. Pochodzący z Bensa w Sidamie, regionie znanym z przyjaznego dla rolnictwa klimatu i żyzności, podobnie jak wszyscy w regionie, zajmuje się on uprawą kawy na swoich podwórkach i farmach. Urodzony w sercu regionu produkującego kawę w Etiopii (miejsce, które wygrało w tym roku wszystkie konkursy CoE w Etiopii) Tamiru produkuje i przetwarza swoją kawę w miejscu, w którym się wychował. Robi też dużo aby pomagać rolnikom, którzy produkowali kawę jeszcze zanim się urodził, ale mają niewielkie lub żadne szanse na uzyskanie dostępu do rynku, aby zarobić na życie dzięki swojej ciężkiej pracy.
W 2020 roku, zakładając swoją firmę Alo Coffee, Tamiru podjął bezprecedensowe ryzyko, wybierając swoją główną stację przetwarzania w Alo Kebelle, wiosce, w której uprawia się kawę od niedawna ze względu na wysokość, którą znajduję się na wysokości ponad 2400 m n.p.m.
Ryzyko opłaciło się w 2021 roku, czyniąc Tamiru zwycięzcą CoE z kawą beztlenową produkowaną i przetwarzaną na wysokości 2450 m npm. Ze względu na dużą wysokość kawa, która rośnie w Alo, jest mniejsza, co czyni ją poniżej standardowego ekranu, ale znana jest ze swojego wyjątkowego smaku, charakterystycznego wyłącznie dla wioski i wysokości, na której jest uprawiana.
Odmiana
Odmiana 74160 to selekcja wyprodukowana przez ośrodek badawczy Jimma i wprowadzona do Etiopii w 1971 roku jako ruch mający na celu przetestowanie i selekcję drzew kawowych, które mają dobrą odporność na choroby.
Ta odmiana została wyselekcjonowana z dzikich roślin rosnących w lesie Metu-Bishari w strefie Illubabor w zachodniej Etiopii.
74160 jest szeroko rozpowszechnioną odmianą w Etiopii: została wybrana ze względu na swoją odporność na chorobę wiśni kawy (CBD) i wysoką wydajność.
Liczba oznacza: 74 (lata zbierania nasion kawy) i 158 (numer odmiany).
Odmiana ma bardzo wyraźne nuty cytrusowe i kwiatowe.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Tamiru Tadesse Tesema
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.