Gardelli Colombia Santa Ana omniroast 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Gardelli Colombia Santa Ana omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni rolnicy |
region |
Caldas
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Castillo |
proces | anaerobic natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kwaśna wiśnia suszona śliwka tamaryndowiec kakao |
ocena w cuppingu |
88.75 pkt SCA
|
Opis
Gmina Anserma położona jest w zachodniej części departamentu Caldas. Jest to ośrodek rolniczy, w którym uprawa kawy odgrywa znaczącą rolę.
Spółdzielnia Anserma rozpoczęła działalność w 1967 roku i dziś liczy 2083 zrzeszonych plantatorów kawy, którzy z oddaniem i pasją uprawiają kawę doskonałej jakości. Spółdzielnia nie tylko promuje poprawę jakości produkcji kawy w regionie, ale także postrzega kawę jako środek rozwoju społecznego i gospodarczego. W tym celu członkowie od dawna inwestują wszystkie zyski z działalności komercyjnej w programy społeczne ukierunkowane na znaczący wpływ na szerszą społeczność. Zapewniają członkom dostęp do opieki zdrowotnej i ubezpieczeń na życie, inwestują w programy równouprawnienia płci i programy edukacyjne oraz zapewniają szeroki zakres finansowania swoim członkom-producentom i ich rodzinom.
Członkowie spółdzielni posiadają szeroką wiedzę i doświadczenie w komercjalizacji kawy oraz wsparcie Narodowej Federacji Plantatorów Kawy Kolumbii oraz Departamentalnego Komitetu Plantatorów Kawy Caldas.
Wraz z nowym dyrektorem generalnym, Luisem Miguelem, spółdzielnia przeszła na innowacje technologiczne w produkcji i przejście na uprawę kawy speciality. W tym celu w magazynie zbudowano obszary z kontrolowaną temperaturą, tak aby opiekować się dostarczanymi przez producentów mikropartiami. Ponadto spółdzielnia zaczęła eksperymentować z partiami przetworzonymi w sposób naturalny, jednocześnie przejmując ryzyko od producentów.
Spółdzielnia Anserma zainwestowała także w suszarkę do kawy "Nuna", która umożliwia regulację temperatury i wilgotności w procesie suszenia. Suszarki te były pionierem w Kolumbii w próbie radzenia sobie z niezwykle wymagającymi i ciągle zmieniającymi się codziennymi zmianami temperatur i wilgotności w kolumbijskich Andach.
Santa Ana to eksperymentalny mikrolot, w którym biorą udział młodzi hodowcy kawy ze Spółdzielni. Kierownictwo ma nadzieję na rozszerzenie i poprawę wydajności Spółdzielni, aby zaangażować więcej producentów w ten eksperymentalny program.
Odmiana
Castillo
Nazwa odmiany botanicznej Castillo pochodzi od badacza Jamiego Castillo, który w 2005 roku pomógł Cenicafe, kolumbijskiemu centrum badań nad kawą, opracować odmianę.
Odmiana Castillo została zaprojektowana jako ulepszenie odmiany Colombia. Jest odporna na rdzę liściową (roya) i szybko stała się najczęściej uprawianą kawą w Kolumbii. Jest wysokoplenna, odporna na rdzę liści i inne powszechne choroby, a jej mniejszy rozmiar pozwala na większą gęstość nasadzeń.
Proces anaerobic natural
Ponieważ producenci zwracają coraz większą uwagę na wpływ fermentacji na jakość i profil ich kawy, wprowadzają do swojego repertuaru różne i interesujące techniki w celu urozmaicenia swojej oferty. Jedną z metod, która staje się coraz bardziej popularna, jest fermentacja kawy w kontrolowanym środowisku beztlenowym, co oznacza, że kawa jest przechowywana w naczyniu bez obecności tlenu przez część procesu fermentacji. W przypadku tej partii, po zebraniu i oddzieleniu, kawa jest myta i poddawana fermentacji w szczelnych beczkach przez 96 godzin. Po fermentacji wiśnie umieszcza się w suszarce, gdzie suszy się je w temperaturze 35-40 stopni przez 100-120 godzin.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Ta kawa to omniroast - jest wypalona w sposób, który pozwala ją zaparzyć dowolną metodą.
Będzie równie znakomita po zaparzeniu metodami alternatywnymi, jak też w ekspresie ciśnieniowym bądź w kawiarce.
W ekspresie sugerujemy dobrać parametry w sposób, aby podwójne espresso dało 40g naparu z 19g kawy w czasie 30 sekund.
Jeśli wybierzesz metodę przelewową, poniższy przepis możesz potraktować jako punkt wyjścia:
proporcje
6,8g kawy / 100g wody
temperatura wody
93°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:15 - 2:20 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
V60 i podobne (filtry stożkowe)
- 17g kawy
- 19 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:50
- 1,55 tds
Kalita i podobne (flatbed):
- 17g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:45
- 1,60 tds
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Colombia Santa Ana
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Stopień palenia | średni do średni + |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.