Gardelli Colombia Santa Ana omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Colombia Santa Ana omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.02.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | drobni farmerzy |
region |
Caldas
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Castills |
proces | anaerobic natural |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wiśnia suszona śliwka tamaryndowiec kakao |
ocena w cuppingu |
89.25 pkt SCA
|
Opis
Gmina Anserma położona jest w zachodniej części departamentu Caldas. Jest to ośrodek rolniczy, w którym uprawa kawy odgrywa znaczącą rolę.
Spółdzielnia Anserma rozpoczęła działalność w 1967 roku i dziś liczy 2083 zrzeszonych plantatorów kawy, którzy z oddaniem i pasją uprawiają kawę doskonałej jakości. Spółdzielnia nie tylko promuje poprawę jakości produkcji kawy w regionie, ale także postrzega kawę jako środek rozwoju społecznego i gospodarczego. W tym celu członkowie od dawna inwestują zyski z działalności komercyjnej w programy społeczne ukierunkowane na znaczący wpływ na szerszą społeczność. Zapewniają członkom dostęp do opieki zdrowotnej i ubezpieczeń na życie, inwestują w programy równouprawnienia płci i programy edukacyjne oraz zapewniają szeroki zakres finansowania swoim członkom-producentom i ich rodzinom.
Członkowie spółdzielni posiadają szeroką wiedzę i doświadczenie w komercjalizacji kawy oraz wsparcie Narodowej Federacji Plantatorów Kawy Kolumbii oraz Departamentalnego Komitetu Plantatorów Kawy Caldas.
Wraz z nowym dyrektorem generalnym, Luisem Miguelem, spółdzielnia przeszła na innowacje technologiczne w produkcji i przejście na uprawę kawy specialty. W tym celu w magazynie zbudowano obszary z kontrolowaną temperaturą, tak aby opiekować się dostarczanymi przez producentów mikropartiami. Spółdzielnia zaczęła również eksperymentować z partiami przetworzonymi w sposób naturalny, przejmując jednocześnie ryzyko od producentów.
Spółdzielnia Anserma zainwestowała w suszarkę do kawy "Nuna", która umożliwia regulację temperatury i wilgotności w procesie suszenia.
Santa Ana to eksperymentalny mikrolot, w którym biorą udział młodzi hodowcy kawy ze Spółdzielni. Kierownictwo ma nadzieję na rozszerzenie i poprawę wydajności Spółdzielni, aby zaangażować więcej producentów w ten eksperymentalny program.
Odmiana
Nazwa odmiany botanicznej Castillo pochodzi od badacza Jamiego Castillo, który w 2005 roku pomógł Cenicafe, kolumbijskiemu centrum badań nad kawą, opracować odmianę.
Odmiana Castillo została zaprojektowana jako ulepszenie odmiany Colombia. Jest odporna na rdzę liściową (roya) i szybko stała się najczęściej uprawianą kawą w Kolumbii. Jest wysokoplenna, odporna na rdzę liści i inne powszechne choroby, a jej mniejszy rozmiar pozwala na większą gęstość nasadzeń.
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Colombia Santa Ana
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2023/02 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Region | Caldaz |
Obróbka | anaerobic |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.