Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 199,00 zł.
 

CoffeeLove Opinie z ekomi-pl.com

Okazje dnia w CoffeeLove

Gardelli Colombia Las Perlitas Caturra Castillo washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do ekspresu kawiarki i przelewu

Gardelli Colombia Las Perlitas Caturra Castillo washed omniroast 250g kawa ziarnista speciality do  ekspresu kawiarki i przelewu
  • promocja
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,52 zł 61,90 zł 49.52
ilość szt.
Zyskujesz 49 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Gardelli Colombia Las Perlitas omniroast 250g kawa ziarnista speciality

Kawa speciality z nutami malin

Kawa speciality z nutami granatu

Kawa speciality z nutami rodzynek

 

Szczegóły

Palarnia Włochy
Pochodzenie Kolumbia
Rodzaj kawa ziarnista
Rodzaj palenia omniroast:
ekspres / kawiarka
przelew
Stopień palenia średni
Skład kawy Arabika 100%
Proces washed
Region Antioquia
Odmiana Caturra, Castillo
Wysokość upraw 1900 - 2200 m n.p.m.
Waga 250g
Profil kawy maliny
granat
czekolada
rodzynki
pomarańcza
Ocena w cuppingu 88,5 pkt
Data palenia: 2021/10/15

Opis kawy Gardelli Colombia Las Perlitas

Myte kawy pozwalają posmakować tego, co jest w środku, a nie na zewnątrz. Ich smak definiuje niemal w 100% to, czy ziarno wchłonęło wystarczającą ilość naturalnych cukrów i składników odżywczych podczas wzrostu. Oznacza to, że odmiana, gleba, pogoda, odpowiednia dojrzałość, fermentacja, mycie i suszenie są absolutnie kluczowe.
Myte kawy odzwierciedlają zarówno sztukę uprawy, jak i fakt, że rolnicy są integralną częścią kształtowania smaku ziarna kawy - kraj pochodzenia i warunki środowiskowe odgrywają kluczową rolę w dodawaniu smaku.

Podczas obróbki na mokro miazga (tj. egzokarp i część mezokarpu) jest usuwana mechanicznie. Pozostały mezokarp, zwany śluzem, jest również usuwany przed wyschnięciem. Podczas tego procesu cukry obecne w śluzie są usuwane poprzez naturalną fermentację lub mechaniczne płukanie. Śluz jest nierozpuszczalny w wodzie i zbyt mocno przylega do ziarna, aby można go było usunąć zwykłym myciem. Można go usunąć poprzez fermentację, po której następuje mycie lub poprzez silne tarcie w maszynach do depulpacji. Fermentację można przeprowadzić, układając kawę na zewnątrz lub umieszczając ją pod wodą i pozwalając naturze obrać swój kurs. Po usunięciu cukrów ziarna można poddać wtórnemu płukaniu w celu usunięcia wszelkich dodatkowych zanieczyszczeń lub natychmiast przenieść na złoża w celu wysuszenia.

Te wszystkie opcje, dają duże pole do popisu, ale jednocześnie wymagają wiedzy i doświadczenia. Wybranie tej najwłaściwszej sprawia, że kawa zyskuje na odczuciach sensorycznych.

Palarnia wybierając ziarna, bierze pod uwagę te wszystkie czynniki i na ich podstawie roaster jest w stanie dobrać właściwy profil palenia. Słowem - sztuka!

Rubens Gardelli w przypadku tych ziaren pokazał co rozumie przez sztukę wypalania. Owocowa słodycz, uzupełniona delikatnymi akcentami czekolady, którą z kolei przełamują i uwypuklają nuty pomarańczy i rodzynek dają przeżycia, które potwierdzają jego kunszt i wiedzę.


Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Colombia Las Perlitas

Kawa do AeroPressa

AeroPress

Kawa do dripa

dripper

Kawa do Chemexa

Chemex

Kawa do eksprsu przelewowego

ekspres przelewowy

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

ekspres ciśnieniowy

Kawa do kawiarki

kawiarka

Kawa do French Pressa

French Press

Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:

  • 22g kawy
  • 25 klików w Comandante
  • 320 ml wody o temperaturze 95°C
  • przepłucz filtr wodą
  • wlej na kawę w filtrze okrężnym ruchem 100g wody, dość szybko (ok. 12 sekund)
  • po 30 sekundach dodaj kolejne 100g wody, również okrężnym ruchem
  • po kolejnych 30 sekundach (czyli w momencie wskazania 1 minuty przez stoper) dodaj 120g wody okrężnym ruchem
  • następnie delikatnie zamieszaj dripperem poruszając nim "w okręgu"
  • całkowity czas parzenia to 2.05 sekund

 

Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia 2021/10
Producent Gardelli Specialty Coffees
Producent (kraj) Włochy
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Jakość kawy Speciality
Single Origin / Blend Single Origin
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Region Antioquia
Odmiana botaniczna Caturra
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia średni
Zalecana metoda parzenia Ekspres i przelew
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium