Gardelli Colombia Finca Las Nubes omniroast 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Gardelli Colombia Finca Las Nubes omniroast 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.04.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
producent | Claudia Samboni |
region |
Huila
|
uprawy |
1775 m n.p.m.
|
odmiana | Castillo Colombia |
proces | washed |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
wanilia limonka pomarańcza karmel |
ocena w cuppingu |
87.75 pkt SCA
|
Opis
Finca Las Nubes położona jest w miasteczku Agua Negra, zaledwie 15 minut drogi od Pitalito, w regionie Huila.
Ta kawa to jednocześnie efekt współpracy pomiędzy profesjonalistami z każdej części łańcucha dostaw kawy. Łącząc zróżnicowane doświadczenie z każdego etapu procesu, zespół skupia się na jakości i zrównoważonym rozwoju podczas całej produkcji.
Gospodarstwo zostało zakupione na początku 2020 roku i było już obsadzone kawą, ale wymagało trochę uwagi i troski, aby drzewka kawowca były w dobrej formie. Podczas gdy początkowo celem było przygotowanie drzew do produkcji wysokiej jakości kawy, rolnicy już planowali posadzić w Kolumbii mniej popularne odmiany – odmiany takie jak Mokka i Sudan Rume. W tej chwili 27-hektarowe gospodarstwo jest obsadzone Castillo, Kolumbia, Caturra, Pacamara, Pink Bourbon i Gesha. Las Nubes, położone na szczycie góry z widokiem na dolinę Laboyos, charakteryzuje się łagodną temperaturą około 18–21°C w ciągu dnia i niższą temperaturą około 10–12°C w nocy i oferuje niezakłócony widok na dolinę i okoliczne góry.
Główny budynek gospodarstwa wyposażony jest w suszarnię pod dachem, a także system zbierania wody, który magazynuje wodę deszczową w podziemnym zbiorniku do codziennych zadań i przetwarzania kawy. Las Nubes posiada również zautomatyzowany system pływania wiśni, rozdrabniacz i silos mechaniczny o pojemności 10 000 kg na miejscu do przetwarzania.
Odmiana
Castillo
Nazwa odmiany botanicznej Castillo pochodzi od badacza Jamiego Castillo, który w 2005 roku pomógł Cenicafe, kolumbijskiemu centrum badań nad kawą, opracować odmianę.
Odmiana Castillo została zaprojektowana jako ulepszenie odmiany Colombia. Jest odporna na rdzę liściową (roya) i szybko stała się najczęściej uprawianą kawą w Kolumbii. Jest wysokoplenna, odporna na rdzę liści i inne powszechne choroby, a jej mniejszy rozmiar pozwala na większą gęstość nasadzeń.
Colombia
Wykorzystując recepturę Catimor HdT x Caturra jako plan, Cenicafé po raz pierwszy stworzyła odmianę Kolumbii jako kompozyt F5 i wypuścił ją w 1982 roku.
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Hario V60:
- 17g kawy
- 19 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:50
- 1,55 tds
Jak zaparzyć tę kawę w dripperze Kalita (flatbed):
- 17g kawy
- 16 klików w Comandante
- 250 ml wody (40 tds) o temperaturze 94°C
- czas 2:45
- 1,60 tds
Polecane metody zaparzenia kawy Gardelli Colombia Finca Las Nubes
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
ekspres ciśnieniowy
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | Gardelli Specialty Coffees |
Producent (kraj) | Włochy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | omniroast - dowolna metoda |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.